Комисия влиза в Банката за развитие (обновена)

Комисия влиза в Банката за развитие (обновена) Снимка: ББР

Осем големи фирми са получили близо 1 млрд. лева, а банката е създадена да финансира дребния бизнес

Българската банка за развитие (ББР) ще бъде проверена от специална комисия, съобщи служебният министър на икономиката Кирил Петков в интервю за Би Ти Ви. Целта на ревизията е да се види защо банката е финансирала 8 души, от които 4-ма може би са свързани индиректно с Делян Пеевски. 

Назначавам комисия за публичен контрол на средствата и за прозрачност, заедно с Агенцията за финансов контрол, заедно с одитния отдел на Министерството на икономиката. Ще влезем в ББР, за да видим как са изразходвани тези средства, и защо по устав и по закон тази банка трябва да помага на малкия бизнес, а се дават почти 1 милиард лева на 8 човека, от които 4 са може би свързани”, обясни действията министър Петков. Според него и другите лица „не са случайни”.

„За мен беше интересно да видя първия доклад на Сметната палата за ББР - банката, финансирана с държавни пари. Нейната основна мисия е да финансира малки и средни предприятия, да помага на малкия бизнес, който не успява да се финансира от част от търговски банки“, каза още министърът.

Той поясни, че въпросните 8 кредита са към 8 големи клиенти на общата сума от 946 млн. лв., или над 118 милиона е получил всеки от тях. „Огромни държавни средства са дадени само на 8 компании. С тези пари може да се финансират 946 фирми“, допълни Кирил Петков.

Според него за четири от тези осем фирми има и журналистически разследвания, които показват, че вероятно имат недиректна връзка с Делян Пеевски. Тези четири фирми са получили над 500 млн. лв.

Говорителят на служебното правителство Антон Кутев пък коментира темата по Нова ТВ така: „Очевидно министър Кирил Петков знае повече от мен за проверката в Българската банка за развитие. Около 1 млрд. са дадени на 8 фирми, които са всичко друго, но не и малки. Факт е, че те са свързани с няколко знакови лица. Едното е Делян Пеевски. За мен това е скандално, защото това е държавна банка. Оказва се, че основната политика на държавата е била да крепи големия бизнес, а аз бих казал олигархията”, каза Кутев.

Проверката става възможна, след като служебният министър сключи договор за дарение с Банка ДСК, притежавала до момента осем броя безналични акции, всяка с номинална стойност 100 лева, (000055% от капитала на ББР), по силата на който банката прехвърли на държавата правото на собственост върху акциите.

Така министърът на икономиката, в качеството си на упражняващ правата на държавата като едноличен собственик на капитала в общото събрание на акционерите на ББР, може да предприеме всякакви допълнителни необходими корпоративни действия.

Поради големия обществен интерес Министерството на икономиката предостави списъка на осемте най-големи кредитополучатели от ББР.

Кредити с размер над 140 млн. лв. са взели Слънчев ден АД, Благоевград-БТ АД, Роудуей кънстракшън АД.

Заеми с размер над 115 млн. лв. имат Маркет инвестмънт АД (Техномаркет) и Интернешънъл инвестмънтс ЕАД.

Кредити с размер над 60 млн. лв. са били отпуснати на Параходство БМФ АД, Транспект АД и Инса Ойл ЕООД.

Междувременно ББР разпространи позиция във връзка с предстоящата проверка, в която обяснява, че приоритетите в дейността й винаги са били съобразени с политиката на действащите правителства на България.

Банката стриктно съблюдава действащата нормативна уредба в Република България и законодателството на ЕС, в това число и специалния Закон за ББР. Дейността на банката, както и на всяка друга банка в страната, се осъществява под надзора на БНБ, която определя ББР като системно значима кредитна институция за българската банкова система и европейските регулаторни органи.

ББР винаги е сътрудничила на регулаторните органи. И в този случай банката ще окаже пълно съдействие на принципала – Министерството на икономиката, във връзка с предстоящата проверка.“ Това отговориха от държавната кредитна институция по-късно през деня.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: