Кое определя цвета на очите ни? Нови отговори на вечния въпрос

Кое определя цвета на очите ни? Нови отговори на вечния въпрос Снимка: pixabay

Над този въпрос учените отдавна размишляват. Сега холандски и британски изследователи предлагат нови отговори. Те обаче още повече усложняват цялата картина

Екип изследователи е открил минимум петдесет допълнителни гени към известните досега, за които се знае, че играят роля в определянето на цвета на очите ни. По този начин общият брой на участващите гени в процеса достига 61, съобщава Science Advances. Тази информация може да бъде полезна както за офталмолозите, така и за криминалистите.

Кое определя цвета на човешкия ирис? Отговорът е в нашето ДНК, но идентифицирането на точната причина не е лесно. Дълго време изследователите вярваха, че само един или два гена имат значение, докато сравнително скорошните изследвания не предоставиха доказателства, че участват поне 11 гена. Днес е установено, че те са минимум 61, според последните изследвания на екипа на Кралския колеж в Лондон и Ерасмус MC.

Учените са анализирали ДНК на близо 195 000 души в Европа и Азия с помощта на прецизна съвременна технология. Новото откритие предоставя допълнителни доказателства, че цветът на очите не е само наследствен. Някои хора остават изненадани, че при двама синеоки родители се появява дете с кафяви ириси. Но сега вече знаем, че механизмът за това е много по-сложен от простото предаване на гените.

По всяка вероятност откритието ще помогне за подобряване на лечението на различни очни заболявания, като има някои състояния, при които цветът на очите играе важна роля, като например пигментната глаукома и очния албинизъм.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: