Протеини от водорасли лекуват слепота

Протеини от водорасли лекуват слепота Снимка: aquariumbreeder.com

Зрението на напълно сляп човек е частично възстановено след лечение със светлочувствителни протеини, извлечени от водорасли

Терапията, наречена оптогенетика, използва протеините, за да контролира клетки в окото. Методът е нов, но отдавна е в полезрението на медицината.

Лечението е проведено в Париж. Пациентът е диагностициран с ретинитис пигментоза преди 40 години – състояние, което причинява смъртта на светлочувствителните клетки по повърхността на ретината и засяга над два милиона души в целия свят, като рядко води до пълна слепота, но драстично влошава зрението.

Новата терапия използва протеини от водорасли, наречени родопсини, които реагират на светлина. Първата стъпка на лечението е генна терапия, като в дълбоките, запазени слоеве на ретината на пациента се внасят клетки родопсин, извлечени от водорасли. Там се подлагат на светлина, за да изпратят сигнали до мозъка.

Клетките обаче реагират само на светлина с кехлибарен цвят, така че пациентът носи високотехнологични очила с видеокамера и проектор, за да може първо да се снима реалната обстановка и след това пациентът да я „види” в необходимата цветова гама. Лечението продължава с месеци, докато окото изгради достатъчно родопсин, а мозъкът възприеме новия начин да вижда.

Пациентът е забелязал промяната в зрението си, след като започнал да вижда цветните ивици по пешеходните пътеки. Той вече може да хваща предмети и вижда вещите на масата пред себе си, съобщава списание Nature Medicine. Зрението му не е идеално, но разликата с живота в пълна тъмнина може да се нарече животоспасяваща.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: