Очаква ни V-образно икономическо възстановяване до 4-ото тримесечие

Очаква ни V-образно икономическо възстановяване до 4-ото тримесечие Снимка: Global Business Outlook

Американската мултинационална инвестиционна банка Morgan Stanley хвърля оптимистичен поглед напред към възстановяване на икономиката тази година.

Morgan Stanley са по-убедени от всякога, че рецесията, породена от коронавируса, ще има „рязък, но кратък" ефект върху глобалната икономика. Банката е сигурна в прогнозата си за V-образно възстановяване и каза на клиентите, че цикълът е „по-нормален", отколкото му се приписва. Въпреки акциите, които до голяма степен заличават годишните загуби, оценките продължават да подценяват шанса за бързо засилване на икономиката, пише екипът, ръководен от Четан Ахя.


Глобалната икономика ще се върне обратно към предпандемичните нива до четвъртото тримесечие и ще подсили силен отскок на фондовите пазари през 2021 г., добавиха те. „Имаме по-голямо доверие в прогнозата си за възстановяване във V-образна форма, имайки предвид неотдавнашните изненади в данните за растежа", казват от банката.


Настъпването на нов експанзионен цикъл трябва да насърчи по-голямо поемане на риск и на други пазари, пише екипът. Цените на суровините ще скочат при връщане към миналата производствена активност, въпреки че отслабените позиции на петрола рискуват неговото по-бавнo връщане към предходните нива. Според Morgan Stanley държавният дълг на големите икономики ще се радва на по-висока доходност, тъй като инвеститорите се връщат към по-рискови активи.


Фирмата включи безпрецедентното облекчение на политиката, стресовете за намаляване на дълга и внезапното шоково естество на пандемията в прогнозата си. Глобалният брутен вътрешен продукт ще стигне дъното с 8,6% свиване през второто тримесечие, преди да достигне 3% ръст до края на годината, заяви екипът. Дори ако през есента се появи втора вълна от инфекции с COVID-19, Morgan Stanley вижда „селективните блокировки“ като адекватно адресиране на риска.


В мечия сценарий на банката втора вълна би накарала държавите да се върнат към строги карантинни мерки и повторна безизходица, които в момента се случват по целия свят. Второто понижение на потребителското търсене би довело до „двойно потъване" на глобалното производство, пишат икономистите.


Прогнозата на банката е определено по-оптимистична от предупрежденията на другите за продължителна борба с икономическата криза. Международният валутен фонд заяви миналата седмица, че предстоящата му прогноза за юни ще бъде „много вероятно по-лоша" от предишните числа, които вече описаха дълбок спад.


Въпреки че Федералният резерв не даде конкретна прогноза за БВП след заседанието си през юни, председателят на централната банка Джером Пауъл предупреди, че пазарът на труда е в дълъг път към възстановяване

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: