Ерозия разруши Арката на Дарвин край островите Галапагос

Ерозия разруши Арката на Дарвин край островите Галапагос

Според еквадорските власти причината е естествена ерозия

Скалната формация, позната като Арката на Дарвин, край Галапагоските острови се е разрушила, съобщава BBC. Централната част на природния феномен се е срутила в морето. От еквадорското министерство на околната среда съобщават, че причината за рухването ѝ са естествени процеси на ерозия. 

Естественият природен феномен е кръстен на видния британски естествоизпитател Чарлз Дарвин, който създава своята еволюционна теория по време на пътуването си с кораба „Бийгъл" до Галапагос през 1831 г. Остров Дарвин е вулканичен остров с площ 1,1 км², като най-високата му точка е 168 м. Той е разположен на скалиста платформа на около 10 метра под морското равнище, според проучване на списанието PLOS One от 2014 г. Тази платформа се простира на югоизток, където се намираше и Арката на Дарвин, и се спуска на повече от 100 м под вода, което я прави една от най-популярните дестинации за гмуркане. Самият остров Дарвин не е отворен за посетители с цел запазване на уникалната флора и фауна от външна намеса, но водите край бреговете му се считат за „едно от най-добрите места на планетата за гмуркане и наблюдение на редки морски видове". 

Галапагоските острови, разположени на 903 километра западно от континенталната част на Еквадор, са част от световното културно и природно наследство, защитени от ЮНЕСКО. Архипелагът се състои от общо 234 острова, чиито заливи и скали приютяват уникални растителни и животински видове. Смята се, че първият остров е формиран преди 5 – 10 милиона години в резултат на тектонична активност. Туристите от целия свят непрекъснато го посещават, за да видят биоразнообразието на островите, което е вдъхновило теорията за еволюцията на Дарвин. Четири от островите са дом на около 30 000 души. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: