В Нидерландия искат забрана на заведенията за бързо хранене

В Нидерландия искат забрана на заведенията за бързо хранене Снимка: smdeliveryservice.com

Жителите на Амстердам, Ротердам и още три града скоро ще могат да ядат бургери само вкъщи

Редица нидерландски градове се канят да обявят война на затлъстяването и затова искат да забранят работата на заведения за бързо хранене - при това не само на популярните вериги като KFC, McDonald's  и BurgerKing, а изобщо навсички.

За това съобщава RTLNieuws.         

Градските управи на Амстердам, Хага, Ротердам, Утрехт и Еде искат самостоятелно да решат законността на работата на заведенията, в които се продава нездравословна храна.

В момента те нямат достатъчно правомощия за това. Ето защо вече са се обърнали към секретаря по здравеопазването с молба да се отделят допълнителни ресурси за ограничаване нарастването на броя на ресторантите за бързо хранене.

Към 2020 г., средно в рамките на 1 км от дома нидерландците са могли да избират между 7 различни заведения. Средно от най-близкото заведение за хранене поданиците на кралството ги отделят 800 метра.

Властите в петте града настояват правителството да приеме изменения в "Закона за околната среда",  за да включи хранителната индустрия в определението за "безопасна и здравословна физическа среда".

Министерството на здравеопазването на Нидерландия вече обеща да обсъди с недоволните общини възможните механизми на ограничения и забрана.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: