"Бързите" храни може да са причината за "епидемията" от автоимунни заболявания

"Бързите" храни може да са причината за "епидемията" от автоимунни заболявания

Експерти от Института Франсис Крик, Великобритания, смятат, че силно преработените храни (хамбургери, хапки, колбаси) водят до увеличаване на броя на автоимунните заболявания по света

Автоимунни заболявания, включително възпалителни заболявания на червата, диабет тип 1, ревматоиден артрит и множествена склероза, се развиват, когато тялото атакува собствените си тъкани и органи.

Според Джеймс Лий и Карола Винуеза, автори на работата, преди около 40 години е имало нарастване на честотата на автоимунните заболявания в западните страни и тази тенденция сега е очевидна в страни, където много от тези състояния никога преди не са били наблюдавани.

Някои хора на Запад в момента се борят с повече от едно автоимунно заболяване по едно и също време, според изследователи. А в Близкия изток и Азия се наблюдава увеличаване на честотата на възпалителните заболявания на червата.

Винуеса и Лий се опитват да установят причината за различни видове заболявания, като в момента ги свързват с диетата, тъй като „човешката генетика не се е променила през последните няколко десетилетия, което означава, че нещо се е случило във външния свят“.

Анализирайки промените в околната среда, учените забелязали, че една от нарастващите тенденции в Близкия изток и Азия е увеличаването на броя на "западните" продукти.

В бързите храни липсват някои важни съставки, като фибри, а доказателствата сочат, че тази промяна засяга човешкия микробиом“, обясни Винуеса. "Тези промени в микробиома причиняват автоимунни заболявания."

Авторите на изследването отбелязват, че всеки организъм е различен и, разбира се, има много причини за развитието на автоимунни заболявания. „Освен ако нямате специфична генетична предразположеност, не е задължително да получите автоимунно заболяване, като ядете много Биг Мак. Общата тенденция обаче трябва да заостри вниманието ни “, пишат изследователите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: