Гърция отваря за туристи: Ще изпревари ли конкурентите си

Гърция отваря за туристи: Ще изпревари ли конкурентите си Снимка: pixabay

От днес Гърция посреща туристи. Надеждата за страната е да вземе преднина пред европейските си съседи в предстоящия летен туристически сезон, който е от жизненоважно значение за нейната икономика

Гърците са в очакване на първите туристи след дългата седеммесечна изолация, която окончателно приключва днес.

„Оставяме след себе си тъмните облаци от страх и несигурност“, обеща гръцкият министър на туризма Харис Теохарис вчера при официалното откриване на сезона в древния храм на Посейдон на нос Сунион, близо до Атина. Той коментира, че чуждестранните туристи са нетърпеливи да посетят страната отново и да се насладят на яркото слънце и тюркоазеното й море, съобщи АП.

Гърция обяви вдигането на всички ограничения за придвижване в цялата страна, по суша и по море. Отпадна забраната за напускане на региона по местоживеене, както и излизането от дома само със задължителен SMS. Условието сега да се пътува е да се предостави сертификат за ваксинация или отрицателен тест за COVID-19. Правителството смята, че масовият скрининг заедно с ваксинацията ще позволи на туристите, както и на самите гърци, да пътуват безопасно.

В очакване на големия ден на отпадането на карантината, за гръцките власти бе приоритет ваксинирането на населението по островите. Според Теохарис всички гръцки острови ще бъдат напълно защитени до края на юни. До момента, по думите му, населението на една трета от островите е ваксинирано. Общо над 3,8 милиона души в Гърция са получили поне една доза от ваксината при население от 11 милиона, по официални данни.

В Крит се очаква летище Ираклион да приеме 15 международни полета днес и още 24 в събота, предимно от Германия. Общо за петък и събота са планирани около 150 полета от чужбина до летищата в Гърция.

Въпреки това в началото на сезона се отбелязва първи неуспех за триумфалното завръщане на туристите, след като Великобритания взе решение завръщащите се от Гърция да подлежат на задължителна карантина. Гърция се надява скоро да бъде преместена в „зеления“ списък на Лондон, когато здравната ситуация бъде преоценена.

Същевременно и хотелиери в Халкидики, Северна Гърция, се оплакаха, че нямат резервации и само 15-20% от хотелите ще бъдат отворени в петък, а останалите постепенно ще започват работа до края на юни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: