Претоварването с работа е смъртно опасно за организма, предупреди СЗО

Претоварването с работа е смъртно опасно за организма, предупреди СЗО

За периода от 2000 до 2016 г. смъртността от инсулти в резултат на преработване е нараснала с 19%, а от болести на сърцето – с 42%

Допълнителното натоварване на работното място води до повишаване на риска от инсулт и смърт от исхемична болест на сърцето. Това посочват данни от публикувания на 17 май 2021 г. доклад на Световната здравна организация (СЗО) и на Международната организация на труда (МОТ) в Женева.

Според направеното проучване в случаите на увеличение на продължителността на работната седмица до 55 часа и повече рискът от инсулт скача с 35 на сто. А рискът от смърт, причинена от исхемична болест на сърцето – със 17% в сравнение с работна седмица от 35-40 часа. Отбелязва се, че в периода от 2000 до 2016 г. смъртността от инсулти в резултат на преработване е нараснала с 19%, а от болести на сърцето – с 42%. 

Особено силно от преумора страда здравето на мъжете – според получените данни на силния пол се падат 72 на сто от всички смъртни случаи. 

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус (на снимката) във връзка с публикувания доклад заяви, че нито една работа не струва толкова, че да подлага на такъв риск хората. Той отбелязва, че във връзка с пандемията от коронавирус много компании са били принудени да предприемат икономии на средства. Много често това е довело до увеличаване на работното време на служителите им. 

Шефът на СЗО коментира, че за защитата на здравето на работниците правителствата, работодателите и сътрудниците трябва да съгласуват заедно ограничения за продължителността на работния ден. 

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: