Защо ефектите от отпуската траят толкова кратко?

Защо ефектите от отпуската траят толкова кратко? Снимка: Pixabay

Едва сме се върнали на работното си място от почивката и отново ни връхлетява вечният стрес.

Физическите и психологическите ползи, придобити през двете седмици ваканция, много бързо избледняват и напрежението се завръща – това описват в проучване една трета (29%) от участниците французи. Експертите обясняват защо това е така.

Надценени ползи

Според психиатъра професор Мишел Лежойо причината е съвременната концепция за ваканциите. Очакванията на обществото са прекалени и нереалистични. „Днес ваканциите се разглеждат като нещо терапевтично, като вид антибиотици, чиито ефекти трябва да премахнат преумората и най-вече да траят дълго. Но ваканцията ни предлага просто моменти на удоволствие и почивка, но не и на кардинални промени в живота“, твърди той.

Подобно на обществените представи, че като родители ние непременно трябва да родим гении или че задължително трябва да преуспеем в професионален план, по същия фантастичен начин ние възприемаме и почивките – от тях ние трябва да се завърнем напълно обновени. „Ние сме си измислили едно съвършено ново същество, което мисли и живее по напълно различен начин, когато не работи. Следователно според нашите представи то трябва да се завърне коренно променено от ваканцията си, освободено от всичко онова, което е било преди нея. В това е цялата ни грешка. Ако връзката ни с нашата работа е сложна, това няма как да бъде оправено за две седмици отпуск през август”, обяснява специалистът.

В наше отсъствие работата се е натрупала и при връщането си ние просто моментално се връщаме към същото френетично темпо. Дори често се налага да го забързаме още повече, за да наваксаме.

Работата заема все по-голямо място в ежедневието ни

Това е другото наблюдавано явление, което ни пречи да си починем. Прекъсването на  връзката с работата ни се усеща чак около средата на отпуска. И тъкмо да почувстваме ползите от ваканцията, ето че вече е дошло време да се прибираме вкъщи.

Как да си помогнем в тази ситуация?

Психиатърът съветва да се запитаме кои от нещата, които сме правили по време на отпуската, са ни накарали да се почувстваме добре и да намерим начин да продължим да ги практикуваме и след това. Повече движение и физическа активност, моменти на интимност и връзка с природата са три чудесни начина за премахване на умората и запазване на здравето ни и след отпуската.

„Организирайте си времето така, че да не гледате природата само веднъж годишно по време на ваканцията. Зеленото и синьото са естествени антидепресанти, които не бива да изчезнат от живота ви, след като се върнете на работа“, подчертава Лежойо.