„Лежи си и не блести” – тази нова идеология набира скорост в китайската мрежа

„Лежи си и не блести” – тази нова идеология набира скорост в китайската мрежа

Неслучайно през последните години все повече се говори за бърнаут – прегряване на работното място

Културата на безделниците и мърлячите „Тан пинг" набира популярност в средите на китайските младежи и вече се превръща в цял отделен сегмент на субкултурата в социалните мрежи Sina Weibo и Tieba. 

Влиянието й вече се окачествява като проявление на нова идеология. Същността й се състои в това да се избяга от натиска на съвременното динамично общество, изискващо от човека изграждането на успешна кариера, търсене на втора работа и извънреден труд

Авторът на манифеста „Тан пинг" (в буквален превод – лежи си спокойно) в своя пост в социалната мрежа Tieba пише, че е необходимо „да си полегнем и да се успокоим”. 

„Доколкото в нашата страна никога не е имало идеологии, превъзнасящи субективността на човека, аз я създавам сам. Полягането – това е моята мъдрост. Само когато човек си легне, той става мярка за всички неща”, се казва в манифеста. 

Твърди се, че държавните медии и цензура са се заели активно с борбата срещу подобни любители на лежачката и на нищо неправенето. Елементарното търсене в социалните мрежи позволява да се намерят десетки публикации на тази тема. Част от тях са критични, част – възхваляващи, пише Регнум. 

Но това не е за чудене. Ако цялата страна си легне и се изключи, то винаги ще се намерят хора, които да не приемат чак толкова субективни тенденции. И тогава начело на световната арена ще излязат онези, които са готови да се трудят с пот на челото. Именно този подход изведе Китай сред лидерите на планетата. Обратното би върнало държавата назад.

Бел. ред.: Това ново движение очевидно е компенсаторна ответна реакция на преумората и преработването през последните години. Не е тайна, че в много от азиатските държави – така наречените икономически тигри, в доста компании работен ден с продължителност от 18 часа, и то не инцидентно, се смята за норма.

Неслучайно през последните години все повече се говори за бърнаут – прегряване на работното място. А Международната организация на труда неотдавна съобщи, че расте броят на починалите от преумора. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: