Как да разберете, че не ви уважават

Как да разберете, че не ви уважават Снимка: pixabay

Всеки човек иска да бъде уважаван. Можете да имате лични качества, да сте образован, интелигентен и възпитан човек

Но ако някой изпитва към вас чувство на собствено превъзходство, неговото неуважение е повече от очевидно.

Ето как изглежда.

Веднъж писах за дама-психолог, която не разбирала какви проблеми има нейният клиент Робърт. Този много богат Робърт тя го консултирала директно в кабинета му; той нямал време да посети нейния кабинет.

И в крайна сметка този Робърт започнал да се къпе на същото място; в богато обзаведения си офис, където всичко било луксозно и удобно. За него, разбира се.

Когато не ни уважават

А после след душа той се разхождал без дрехи пред тази дама; обличал се и се подсушавал по време на консултацията. Без никакъв подтекст; той просто не я считал за човек. Точно така римските матрони се къпали пред робите си. И какво?

Дамата психолог взимала своите хонорари, но какъв бил проблемът - не могла да разбере. Или не искала. За нея било по-удобно да си мисли, че клиентът имал някакъв сложен психологически комплекс. Той бил толкова парадоксален и сложен, този богаташ Робърт!

Въпреки че всичко е очевидно. Той не изпитвал никакво уважение към нея. Затова и се разхождал без гащи пред нея.

И това е много прост и очевиден признак, че не ви уважават.

   Докато общуват с вас, те се разсейват в кореспонденцията си или просто четат нещо.

   Прекъсват ви и говорят за нещо друго. Оставате с отворена уста, замлъквайки по средата на изречението.

   Не се обличат нормално. Те просто ви приемат облечени, например, в халат. Или с мръсна тениска. Или с опънати спортни панталони, въпреки че не сте близки. И предварително сте се уговорили. А човекът не е болен, съвсем здрав. Той просто смята, че няма смисъл да се преструва пред вас. Бръсне се, сресва се или се преоблича...

   Човекът дъвче нещо. Говори с вас и дъвче. Или  пие чай, без да ви предлага и на вас. Дрънка с лъжицата. Пие вода. Може би, разбира се, умира от жажда! Но все пак е някак неудобно...

   Човекът винаги закъснява. Вместо, да речем, срещата да трае 45 минути, той ви задържа час и половина. И дори не реагира на директни споменавания, че времето е изтекло.

И ето го, основния и личен признак, че не ви уважават.

Неудобно ви е, неловко ви е заради него. А вие търсите оправдание за поведението му, някакво обяснение, като онази дама-психолог.

Знаете ли, има смисъл да общувате в такъв случай - ако ви плащат толкова, че сте съгласни да изтърпите това. И нямате друг източник на доходи. Или не ви интересува как печелите пари...

В останалите случаи трябва да кажете, че така не ви е удобно. Във всеки един смисъл. Въпреки че най-често е безсмислено да се казва това. Човекът, който се къпе пред вас, не се интересува от това какво изпитвате.

Ако искате да запазите достойнството си, откажете такъв контакт. Все едно - това е напълно безполезно, когато става въпрос за обучение, бизнес преговори или консултации. Там, където няма уважение, нищо добро не може да се случи.

Това е закон.

econet

Автор: Анна Кирянова

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: