Как да отличим достойния човек от жалкия

Как да отличим достойния човек от жалкия Снимка: pixabay

Винаги ни се струва, че ни обичат заради това, че сме толкова добри, но ние не осъзнаваме, че ни обичат, защото тези, които ни обичат, са добри

 А с възрастта започва да ни се струва, че всички хора са еднакви и е по-добре да стоим далеч от много от тях. Но няма как да живеем сами и в стерилна обстановка. Ще ни се налага да общуваме с хората. Но за да не се разочароваме от тях, трябва да се научим да ги разбираме, да различаваме черното от бялото.

Лев Толстой е бил сигурен, че няма добри и зли хора, лоши и добри, че всички качества се проявяват само в определен момент. Въпреки това той ни е оставил  мъдри цитати за това как да разпознаем достойния човек:

Труден въпрос

   Една от най-изненадващите заблуди е, че щастието на човек се крие в това да не прави нищо.

Създайте си правило, че когато срещате нови хора, трябва да им задавате един прост въпрос: „Какво бихте работили, какво бихте направили, ако вече имате в банковата си сметка един  милион долара?“

99% от хората се смеят и питат - защо в този случай изобщо трябва да работят. Този отговор е ярка характеристика на личността им.

Ако човек не иска да прави нищо, не се интересува от някакви области на живота, тогава може би пред вас е пластмасов манекен, който живее без ентусиазъм. Той не живее, не съществува.

Всяка мишка в полето е агроном

   Със  силните хора винаги е леко и просто.

Не мога да търпя хората с „корона на главата“. Самовлюбените. С голямо дистанциране от другите. С патос и нарцисизъм. Впечатлена съм от онези, които не се поставят над останалите и знаят как се надсмиват над себе си.

Само тези, на които им липсва признание от другите, си вирят носа: тези, които не са били обичани от родителите си в детството, тези, на които са им отказвали приятелства, тези, които не са били приемани в компания, тези, които са се чувствали като черна овца, просяк , клошар. И сега те доказват, че не са такива.

За съветниците

   Нека всеки помете пред вратата си. Ако всички направят това, цялата улица ще бъде чиста.

Вероятно тази фраза на Толстой е за онези хора, които обичат да дават непоискани съвети и да диктуват на другите как да живеят. Страничното мнение никога не вреди. Но не е необходимо да го налагаме като истина от последна инстанция.

За способността да обичаме

   Винаги ни се струва, че ни обичат заради това, че сме толкова добри. Но ние не осъзнаваме, че ни обичат, защото тези, които ни обичат, са добри.

Веднъж попаднах под обаянието на харизматичен човек и провеждах дълги разговори с него в интернет вечер. Той каза, че още от детството му момичетата тичали след него, пускали бележки в пощенската му кутия и се биели в задния двор на училището.

Попитах го дали някога е обичал. И той каза - не. Изведнъж ми мина желанието да се редя на опашката за него ...

И още 2 цитата от писателя:

За съвестта

  Хората често се гордеят със своята чистота на съвестта само защото имат къса памет.

   Греховете на другите не са наши добродетели.

   Няма такъв негодник, който след търсене да не намери негодници, които да са по-лоши от него и който заради това би могъл да намери повод да се гордее и да бъде доволен от себе си.

Адаптирано от: Мадам Хелга

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: