Музикалният свят скърби за Чарли Уотс

Музикалният свят скърби за Чарли Уотс Снимка: PA Media

Невероятният перкусионист на Rolling Stones си отиде от света вчера, на 80 години, потапяйки колегите си в тъга и най-високи оценки за него и изкуството му

Гласът на Stones, Сър Мик Джагър публикува очарователна снимка на Чарли Уотс зад барабаните в публикациите си в Twitter и Instagram. Китаристът Кийт Ричардс също сподели снимка на самотния комплект перкусии на верния им Уотс. 

Той е член на Rolling Stones от януари 1963 г., когато се присъединява към младата група на Мик Джакър, Кийт Ричардс и Брайън Джоунс и заедно стават „господари на рокендрола” още през 60-те години на ХХ век, наред с The Beatles. Малко след това Кийт Ричардс споделя: „Чарли ми дава свободата да летя на сцената“.

Сър Пол Маккартни и сър Ринго Стар също почетоха паметта на Уотс. Маккартни го описа като „прекрасен човек и фантастичен барабанист, стабилен като скала“, а Ринго написа в Twitter: „Бог да благослови Чарли Уотс, ще ни липсваш, човече“. 

И сър Елтън Джон сподели чувствата си в Twitter: "Много тъжен ден. Чарли Уотс беше най-добрият барабанист, най-стилният мъж и брилянтна компания". 

Барабанистът на The Police Стюарт Коупланд каза пред BBC Radio 5 Live, че „Уотс е уникален, незаменим. Само той има този уникален звук. Можете да го опишете, но само един човек можеше да го направи и това беше той".

Джон Денсмор от The Doors сподели в Twitter, че Уотс е един от първите, от които се е учил.  Американската барабанистка и певица Шейла Е. каза, че Уотс е „един от най-добрите, направил толкова много за нас и като музика, и като перкусионист“.

Кени Джоунс, барабанистът, свирил с The Who и Тhe Small Faces, заяви пред BBC, че Уотс е „сърцето и душата на The Rolling Stones“.

А фронтменът на The Who Роджър Далтри каза, че Уотс е „перфектният джентълмен, толкова ярък в стила си на обличане, колкото и на барабаните“.

Звездата-класика на World Music Джоан Бейз ще го запомни като „принц сред просяци и джентълмен във всичко“. 

Чарли Уотс беше финият, стоически ритъм на сърцето на The Rolling Stones в продължение на почти 60 години. Неговият многообрзен джаз даде на песните на Stones най-добрата мелодика и пространство за мрачната харизма на Мик Джагър.

Скромен и на сцената, и извън нея, Чарли Уотс предоставяше блясъка на прожекторите на останалата част от групата. За разлика от много свои колеги, Уотс споделя живота си с една съпруга, една дъщеря и една внучка.

"Всъщност никога не съм се интересувал от всички тези неща и все още не съм", казва той пред San Diego Tribune през 1991 г. "Не знам какво е шоубизнес и никога не съм гледал MTV. Има хора, които просто свирят на инструментите си и се радвам да знам, че съм един от тях". 

През 2016 г.  сп. Rolling Stone класира Уотсе  на 12-то място в списъка си "Стоте най-големи барабанисти на всички времена".

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: