Съдбата на коня, чийто интелект е смятан за равен на човешкия

Съдбата на коня, чийто интелект е смятан за равен на човешкия Снимка: fithacker.ru

Изключителните възможности на бозайника да реагира на човешките реакции са запазени завинаги в науката под названието "Ефектът на умния Ханс"

Изследването на интелектуалните способности на животните винаги е било интересно за учените. Те провеждат много експерименти върху различни видове, опитвайки се да ги обучават на основите на различни науки. Германският учител по математика Вилхелм фон Остин веднъж също се запалва по такава идея. Първо се опитва да научи котки на аритметика, а след това се заема с мечка. В крайна сметка всичките му идеи се провалят, но той не се отчайва и насочва вниманието си към конете. През 1888 г. той получава жребче от породата орловски рисак. По това време хората я смятат за най-контактната порода.

Обаче упоритите занимания с възпитаника не носят радост, учителят често се гневи на коня и дори го обижда.

Но един ден рисакът с прозвището Ханс удря три пъти с копито, броейки написаната през него цифра 3.

След това домашният любимец започва активно да демонстрира математическите си способности. Конят удря с крайник определен брой пъти, решавайки задачи и примери.

Фон Остин умело се възползва от способностите на чудодейния кон, излизайки пред многобройна публика. Скоро новината за коня се разпространява по целия свят. Всички вестници пишат и говорят за него.

За да проучи феномена на животното е извикана и специализирана комисия, която, за изненада на всички, признава необикновените способности на Ханс за истинска правда. Експертите уверяват, че собственикът не е измамник и конят наистина отговаря на всички задачи с точност до 90%.

Психологът Карл Щумпф лично се заема да проведе няколко експеримента с животното в Берлинския университет по психология. Но безкрайните опити само разстройват коня и той дори се опита да ритне учителите си.

В резултат на изследването е разкрита изненадваща закономерност. Конят не греши, когато въпросите му задава стопанинът му. Също така, съществото извършва верни удари само в присъствието на експериментатора. С други думи, животното внимателно наблюдава мимиката на лицето и жестовете на човека улавяйки настроението му. Учените решават че именно човешката реакция подсказва на коня правилните отговори.

Въпреки таланта му, съдбата на уникалния кон се развива тъжно. След смъртта на собственика, той е купен от богат бижутер. По-късно жинотното е държано в обикновени условия, като обикновен кон. Изключителните възможности на бозайника да реагира на човешките реакции са запазени завинаги в науката под названието "Ефектът на умния Ханс".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: