Как учените оценяват интелекта на кучетата: експеримент, който можете да проведе вкъщи

Как учените оценяват интелекта на кучетата: експеримент, който можете да проведе вкъщи Снимка: The Guardian

Многобройни проучвания показват, че кучетата имат способности, които дори приматите не притежават

The Guardian реши да научи как учените оценяват интелигентността на кучетата и изпрати своя кореспондентка и нейния ретривър Калисто в Центъра за изследване на кучета в Университета в Портсмут, Англия.

Експертите предлагат на Калисто и неговата собственичка да преминат през редица тестове. По време на първата задача Ейми Уест, аспирантка в Центъра, поставя две саксии за цветя на няколко метра от Калисто и се преструва, че слага нещо и в двете саксии. Лакомство обаче има само в едната саксия.

Веднага след като Уест посочва една от саксиите, Калисто се втурва към нея по указание на момичето. Д-р Джулиана Камински, преподавател по сравнителна психология в Университета в Портсмут, обяснява, че това поведение (следване на указания от човек) е характерно само за кучетата.

"Шимпанзетата – най-близките ни живи роднини, напълно игнорират подобни жестове, отправени им от хората, казва тя. - Но кучетата - не. Интересното е, че дори много малки кученца показват такава реакция, а вълците, напривер - не. Кучетата бяха избрани, за да обърнат внимание на нашите жестове, на информацията, която идва от нас", поясняват учените.

В следващия експеримент Калисто наблюдава как Уест поставя парче кашкавал под едната саксия, а втората, който е празна, я показва на Калисто, така че кучето да разбере, че там няма нищо. Тогава момичето бързо разменя саксиите. Експериментът показва дали кучето разбира идеята за "постоянство". Тоест, дали то може да осъзнае, че лакомството се е преместило заедно със саксията. Камински отбелязва, че различните кучета се справят с този тест по различен начин.

Калисто избира правилния съд при три опита от четири! Много кучета обаче намират експеримента за труден.

Общувайки с Калисто, учените отбелязват, че това куче е майстор в кокетниченето с очи! Както показват ранните творби на Камински, кучетата включват активно мимиката на лицето си, когато някой ги гледа

Учените смятат, че кучетата могат да разбират как големите и тъжни очи с повдигнати вежди въздействат върху човек. Ето защо, ако кучето ви постоянно "кокетничи с очи" и "флиртува", вероятно то ви манипулира!

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: