12 деструктивни състояния, които разрушават живота ни

12 деструктивни състояния, които разрушават живота ни Снимка: pixabay

Как състраданието или осъждането на другите разрушават живота ни? Какви деструктивни състояние ни пречат да вървим напред и да живеем пълноценен живот?

Какво всъщност разрушава живота ни:

Чувство на самосъжаление

Най-често възниква поради факта, че не сме в състояние да бъдем такива, каквито бихме искали и мечтаем да бъдем. Тоест несъответствието между мечтите и реалността предизвиква такова състояние, което оже да доведе до депресия, защото всеки от нас иска да бъде добър човек. За да избегнете това състояние, трябва да приемете живота и  себе си в него такъв, каквито сте. Главното нещо е да се намери баланс между желаното и действителното, с правилно определяне на приоритетите.


Прехвърляне на вашата вина върху другите

Когато обвиняваме другите за нашите проблеми, ние търсим виновни и по този начин действаме безотговорно по отношение на себе си. Това се случва, защото ние не анализираме себе си, своите действия, състояние. Ако не направите това, е невъзможно да научите нещо, да се издигнете стъпка по-високо и да продължите през живота, обогатени с нов опит.

Психология на жертвата

Това състояние може да бъде предизвикано не само от наличието на натиск, агресия, насилие, но и от субективни състояния. Когато ни се струва, че целият свят наоколо е тръгнал срещу нас. Нищо не се получава, нито кариера, нито семейство, в душата цари пълна дисхармония, струва ни се, че животът ни е довел до задънена улица. В този случай човек престава да контролира ситуацията, живота си и прави едни и същи грешки.

В този случай ще помогне трезв поглед към нещата, обективната оценка на условията на живот, дали наистина всичко е толкова лошо или е плод на развинтена фантазия и можете да се опитате да поправите нещо.

Осъждане на другите

Както гласи известната мъдрост: Не съдете, за да не бъдете съдени. Когато съдим другите, ние ги измерваме според нашите оценки, а това е погрешно. Първо трябва обективно да оцените себе си, поведението си и след това да прехвърлите оценката върху другите. Ако обстоятелствата го изискват. Като правило това, което най-много не харесваме в околните, е това, което подсъзнателно искаме да поправим в себе си.

Самоутвърждаване

Желанието да се утвърдите в правотата си винаги възниква, ако човек чувства опасност, тревога. Той се стреми да доминира над другите, защото това му позволява да придобие увереност, повишава самочувствието му. Това качество е положително само когато човекът е прав. А когато не е и той знае за това, подобно самоутвърждаване на всяка цена само ще добави още повече несигурност и страх в действията му.

Страх от грешки

Поради този страх често не можем напълно да се открием за живота и да намерим свобода, любов, радост.

Желание за трупане на вещи и пари

Казват, че щастието не е в парите, но други веднага заявяват, че е в тяхното количество. Желанието да забогатеем, да натрупаме колкото се може повече материални ценности често ни лишава от възможността да видим истинското щастие, да бъдем доволни от живота, да получаваме ярки впечатления от него. Много по-важно е да наситите живота си с богати спомени, а не със скъпи вещи.


Разкаяние и изпитване на вина за своите действия

Такива чувства ни разяждат отвътре, разяждат душата, но преди да се укорите за нещо, което сте направили, трябва да разберете дали наистина  вашата вина е толкова голяма. Няма идеални хора, всички сме склонни да грешим, но не си струва да се самоизяждаме за грешки. Грешката е причина да се замислите върху нея, за да не я правите в бъдеще. Така че спокойно и не се безпокойте напразно.

Неувереност в себе си

Често се случва сами да не си позволяваме да се преборим със себе си, да си позволим нещо повече, казваме, че човек, роден да пълзи, не може да лети. Но неувереността в себе си не ни е от полза. Ние сме ограничени само от нашите желания.

Повишена тревожност

Възниква в резултат на неувереност в себе си, започваме да не вярваме на другите, да чакаме уловки и това няма да ни доближи до радостта и щастието.

Страх от промяна

Страхът от промяна на живота е познат на мнозина, той е този, който ни спира на крачка от възможното щастие. Важно е да прецените правилно житейската ситуация, да не се страхувате да рискувате, защото можете да бъдете възнаградени!

Прехвърляне на отговорността на другите

Животът ни е в нашите ръце, никой не може да промени живота на някой друг, той е само в нашите ръце. Трябва да погледнете в сърцето си и да се опитате да видите любовта на живота там.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: