Бизнесът търси служители, предлагането на работа във всички отрасли расте

Бизнесът търси служители, предлагането на работа във всички отрасли расте


Броят на обявите за работа в България през април е достигнал нивата отпреди началото на пандемията, показва актуалният месечен анализ на платформата за HR услуги JobTiger.  

На месечна база ръстът на предложенията за работа през април е 21%, а ако вземем за изходна база ситуацията отпреди една година (април 2020 г.), то предложенията за работа през април 2021 г. са със 155% повече.  

Очаквано първенец в търсенето на нови кадри се явява секторът „Хотелиерство и ресторантьорство“. В него новите обяви за работа през април са били почти двойно повече (ръст от 95%) спрямо предходния месец март. Най-търсени са работници за кухня и обслужващ персонал - сервитьори, отчитат от платформата. 

След туризма, най-много кадри се търсят в „Търговия и продажби” - с 21% ръст, а на трето - „Административни дейности” с 13,4% ръст. Те са следвани от секторите „Логистика и транспорт” (ръст 12,8%), „Производство” (ръст 10%) и „Счетоводство, одит, финанси” (ръст 9%).  

Като дялово разпределение секторът „Търговия и продажби“ все още е на първо място – с 21% от общия брой предложения, публикувани през април. 

Във всеки един от водещите областни градове ръстът на обявите през април спрямо март е двуцифрен, показват данните от проучването. Най-висок е ръстът за морските ни градове: Бургас - 39%, и Варна - 33%. За София ръстът е с 15%, а за Пловдив - 14%. 

Експертите отчитат, че локдаунът от март 2021 г. не е имал съкрушителен ефект при търсенето на нови кадри, както беше при първия локдаун от март-април 2020 г. Причини за това, според анализа, са адаптацията на бизнеса към работа в условията на COVID-19, възстановените дейности на обектите за хранене и развлечения, наближаващият туристически сезон и не на последно място продължаващият икономически ръст в редица сектори. 

„Положителната тенденция при търсенето на нови кадри у нас от началото на годината чертае оптимистична прогноза за идващите месеци. Очакванията ни са нивата на обявите да се задържат в тези си граници, без рискове от внезапни спадове", прогнозират авторите на анализа.  

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: