Ако искате да смените професията, консултирайте се с изкуствен интелект

Ако искате да смените професията, консултирайте се с изкуствен интелект Снимка: pixabay.com

Средно, австралийците се захващат с нова кариера от пет до седем пъти през живота си и тенденцията вероятно ще расте.

Новите технологии автоматизират производството, фабрики се местят в чужбина, а икономическите кризи зачестяват, заплашвайки с безработица много хора. Вярно е, че новите технологии създават нови работни места, но уменията, които се изискват, не винаги съвпадат с предишната професия. 

Успешното преминаване от една кариера в друга изисква да се възползвате максимално от настоящите си умения и да придобиете нови, но този преход може да се провали, ако разликата между старите и новите изисквания е твърде голяма.

С идеята да помогнат на хората в търсенето на ново поприще, австралийски разработчици предлагат тест с изкуствен интелект (AI). Разработката, публикувана в PLOS One, използва машинно обучение и е анализирала над 8 милиона онлайн обяви за работа, за да намери вероятните успешните ходове. 

Изкуственият интелект започва със сравняване на приликите и разликите в досегашната и желаната професия. След това сравнява реални случаи на смяна на кариерата с данните на кандидата. Видимо сходните професии са групирани заедно, а при различните се търсят сходствата. 

След това AI съпоставя идеята ви с пазара на труда, общото равнище на трудова заетост в страната и образователните изисквания. И накрая системата препоръчва областта, в която е най-вероятно да успеете, като при това ви казва какви умения трябва да придобиете. Тестовото ѝ прилагане показва средни нива на точност от 76%, като отчита и евентуалните трусове. Основното предимство на новата разработка е осигуряването на по-плавен преход, с който да не се изложите на стрес или дори на срив.

Можете да направите теста на два етапа – първи, за да определите в кои области имате най-големи шансове, за да се подготвите, т.е., да инвестирате само в придобиването на необходимите качества, без да се впускате безразборно в курсове и семинари с неясни прогнози лично за вас. При втория етап вече поставяте конкретните си намерения на базата на новопридобитите умения и знания и очаквате AI да прогнозира най-удачната кариера. 

Процесът може да има двустранно приложение – както за кандидата за нова кариера, така и за евентуалните работодатели и специалисти по човешки ресурси. Сега разработчиците на софтуера искат да го изпробват мащабно в държавни и частни структури за подбор на персонал. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: