Бюджет 2021: 300 лева еднократна помощ за ученици вместо 250

Бюджет 2021: 300 лева еднократна помощ за ученици вместо 250 Снимка: wiki

Депутатите поправиха тазгодишния бюджет и приеха окончателно разчетите за догодина.

За три дена народното събрание се справи с текстовете на Бюджет 2021. Близо 300-те страници бяха изчетени и прогласувани с дебати главно от страна на опозицията. Управляващата коалиция не си губи времето с приказки, а реши да бъде максимално експедитивна и да приключи в кратки срокове приемането на основния финансов закон на държавата.

Депутатите решиха през 2021 г. всички ученици, записани в първи и в осми клас да получат еднократна помощ от 300 лв. вместо досегашните 250 лв. Освен това досега имаше и подоходен критерий, докато от догодина доходите на родителите няма да имат значение. Това ще струва на хазната 398 млн. лв., изчисляват от Министерство на труда и социалната политика (МТСП). Досега от помощта за първи клас се възползваха около 44 хил. деца, като едно поколение деца е средно около 60 хил., изчисляват от МТСП.

От БСП предложиха да се увеличи заплащането на нощния труд, но това не бе прието. Социалистите предлагаха положеният нощен труд да се заплаща с увеличение, уговорено от страните по трудовото правоотношение, но не по-малко от 35% за всеки отработен час. Мнозинството отхвърли и предложението на БСП самоосигуряващите се да получат една минимална заплата заради предстоящото в петък затваряне на обекти и спирането на присъствените занятия в яслите, детските градини и училищата.

С приемането на преходните и заключителни разпоредби на бюджета бе окончателно одобрена цялостната финансова рамка за 2021 г., включително и третата актуализация на бюджета за тази година. Коригиран бе размерът на бюджетния дефицит на 5,2 млрд. лв. (4,4% от БВП). Мотив за голямата дупка в хазната е неизпълнение на неданъчните приходи с 900 млн. лв., както и завишаване на разходите с 840 млн. лв. Близо 766 млн. лв. ще отидат за различни разплащания по бюджета на МРРБ.

След приключването на гласуването финансовият министър Кирил Ананиев обяви от парламентарната трибуна, че Бюджет 2021 е изпълним за следващото правителство каквото и да е то и независимо от политическата конфигурация. “В бюджета има предвидени достатъчно буфери и с него се продължава по пътя на реформите, започнати още в първите дни на управленския мандат.“, каза финансовият министър. Той подчерта, че дефицитът и дългът на страната продължават да са сред най-ниските в ЕС.

Ананиев е категоричен, че Бюджет 2021 г. е съставен в невиждани досега условия и е адекватен икономически отговор на създалата се ситуация, с който да бъдат осигурени стабилност и сигурност.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: