Симеон Дянков: В бюджета трябват повече пари за бизнеса

Симеон Дянков: В бюджета трябват повече пари за бизнеса Снимка: pixabay.com

По време на пандемия не се харчи за отбрана, а за запазване на работни места, казва бившият финансов министър.

За да се подпомогне бизнесът в пандемичната криза, са необходими още поне 1-2 млрд. лева. Вместо това правителството харчи пари за отбрана, а трябва да ги даде на фирмите да спасяват работни места. Това каза в ефира на Би Ти Ви бившият финансов министър Симеон Дянков. Според него освен социалните мерки, няма достатъчно мерки за бизнеса. Пари има, нови заеми не са необходими. От ЕС се очакват още доста средства и България бързо трябва да подготви проекти за тяхното усвояване, препоръча Дянков.. 

Не бих казал, че бюджетът е разоряващ, коментира още финансистът. По думите му обаче бюджетът е така направен, сякаш криза няма да има. Той е убеден, че трябва да се изградят ясни буфери и именно това отличава в момента България от другите държави – те планират и мислят с няколко хода напред какви нови мерки да използват, за да подпомогнат фирмите.

Според него проблемът с мярката 60/40 е, че отнякъде бизнесът трябва да има поне тези 40%.

Каквито резерви имаше обаче, вече са изчерпани. В другите страни от миналата седмица минават на 90/10 и 85/15. Според мен това трябва да стане веднага в България и да не се чака следващата година. Да се увеличат процентите с готовност от следващата година, ако влезем в трета и четвърта вълна, да се стигне до 100% безвъзмездна помощ, смята бившият финансов министър. 

Той предупреди, че ако това не се случи, има голяма възможност работните места в някои сектори да изчезнат. Дянков прогнозира и по-голяма безработица догодина. Той отправи апел към правителството и парламента да не дават оптимистичен вариант, а по-скоро песимистичен и отсега да се знае с какви пари разполага икономиката.

В разчетите за следващата година трябва да се предвиди, че 2021 г. няма да е по-лесна от 2020 г., а дори е възможно да бъде и по-трудна, предупреди финансовият министър от първия кабинет на ГЕРБ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: