Байдън ще подкрепи отмяната на патентите върху ваксините срещу COVID

Байдън ще подкрепи отмяната на патентите върху ваксините срещу COVID

Индия и Южна Африка са начело на кампанията за отмяна на патентите

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че ще подкрепи призива на Световната търговска организация за отмяна на патентите върху ваксините срещу коронавирус, предадоха световните информационни агенции, цитирани от БНР. Целта на кампанията е да се премахнат временно част от патентите, авторските права, защитите за промишлен дизайн и поверителност на информация, за да се помогне на разширяването на производството във време на недостиг на доставки. Предложението е правилата да бъдат отменени за няколко години - достатъчно дълго, за да се победи пандемията. 

Това е световна здравна криза и извънредните обстоятелства на пандемията от COVID-19 изискват извънредни мерки, обясни позицията на Белия дом Катрин Тай, която е представител на Съединените щати в Световната търговска организация. „Администрацията вярва категорично в защитата на правата върху интелектуалната собственост, но за да сложим край на пандемията, ще подкрепим отмяна на тази защита за ваксините против коронавирус", подчерта Тай. 

„Ние приемаме интелектуалната собственост невероятно сериозно и въпреки това сме в средата на историческа глобална пандемия, която изисква редица творчески решения“, заяви и прессекретарят на Белия дом Джен Псаки. 

Генералният директор на СТО Нгози Оконджо-Ивеала призова страните членки бързо да представят и договорят текст, който може временно да облекчи правилата, защитаващи технологията на ваксините COVID-19. Така организацията се надява да увеличи достъпа до дози в момент на спешна нужда. 

Индия и Южна Африка са начело на кампанията за отмяна на патентите за ваксини срещу  COVID-19, а повече от 100 държави излязоха в подкрепа на предложението. Целта е развиващите се страни да могат да произвеждат препарати за имунизация, като използват информацията и патентите на фамацевтичните компании. Авторите на предложението обаче са се сблъскали с решителен отпор от страна на множество държави с влиятелна фармацевтична и биотехнологична индустрия и сега го преразглеждат с надеждата да го направят по-приемливо. 

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус приветства решението на Джо Байдън. Той добави също, че въпросът става все по-належащ с нарастването на случаите в Индия, втората по население държава в света, която е и ключов производител на ваксини - включително такава за COVID-19. В момента страната разчита на технологиите от Оксфордския университет и британско-шведския производител на фармацевтични продукти AstraZeneca.  

В същото време Международната федерация на фармацевтичните производители и асоциации разкритикува решението на Байдън и го определи като грешен отговор на сложен проблем. Отмяната на патентите за ваксините срещу COVID-19 няма да увеличи производството, нито ще доведе до практични решения за борба с тази световна здравна криза, подчертават от федерацията. Според нея истинските проблеми с недостига на ваксини са свързани с търговски бариери, забавяния в доставките, недостиг на материали за производство на препаратите, както и с това доколко богатите държави са склонни да споделят дози с бедните страни. 

Акциите на производителите на ваксини започнаха да падат след обявяването на позицията на Вашингтон. Две от най-големите компании, които произвеждат препарати за имунизация - Moderna и Pfizer, са американски, припомня Reuters. 

Европейският съюз е готов да обсъди предложението за отказ от права на интелектуална собственост по отношение на ваксините COVID-19, заяви днес и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: