Соларните керемиди на Tesla скоро ще дойдат в Европа

Соларните керемиди на Tesla скоро ще дойдат в Европа Снимка: Pixabay

Те са на разположение в САЩ от известно време: специални керемиди, които не само защитават къщата от вятър и лошо време, но и произвеждат електричество в същото време.

Това става възможно благодарение на интегрирани соларни модули, които са покрити със слой от закалено стъкло. В настоящата версия покривните керемиди почти не се различават от глинените или шиферните плочки, които се използват в САЩ. През февруари тази година шефът на Tesla Илон Мъск се обърна към обществото с двойно послание. От една страна, той проведе кампания за занаятчиите да монтират необикновените слънчеви покриви. И в същото време обяви международна експанзия в края на годината. Главно към Европа. Този график сега изглежда е потвърден.

 

От дълго време Tesla беше подала съответните патенти само в Съединените щати. Но без европейски патент би било трудно да си представим продажбите в тази част на света. На този фон е интересно, че Европейското патентно ведомство издаде патент, наречен „Корпус за слънчеви керемиди“. С това Tesla теоретично би могла да предлага слънчеви керемиди вече и в Европа. Все още изглежда, че групата се нуждае от малко време за подготовка. Това е така, защото потенциалните европейски клиенти, които вече са се свързали с групата чрез онлайн формуляр, все още не са информирани за планирания старт на продажбите. 

Важното в случая е, че Tesla произвежда  сама всички необходими компоненти

Германската компания SolteQ, например, предлага подобни решения отдавна. Като глобално известна марка обаче, Tesla има потенциал да достигне до още по-големи групи купувачи. Тъй като електричеството, генерирано от слънчевите керемиди, се съхранява в електрическа стена на Tesla, теоретично може да се използва за работа с електрически автомобил след това. Компоненти от други компании не се изискват. В САЩ обаче разпространението в момента все още е възпрепятствано от недостиг на квалифицирани работници. Tesla отчаяно търси майстори за покриви, които след това ще се научат как да инсталират слънчевите покриви.

Още по темата във

facebook