Соларните керемиди на Tesla скоро ще дойдат в Европа

Соларните керемиди на Tesla скоро ще дойдат в Европа Снимка: Pixabay

Те са на разположение в САЩ от известно време: специални керемиди, които не само защитават къщата от вятър и лошо време, но и произвеждат електричество в същото време.

Това става възможно благодарение на интегрирани соларни модули, които са покрити със слой от закалено стъкло. В настоящата версия покривните керемиди почти не се различават от глинените или шиферните плочки, които се използват в САЩ. През февруари тази година шефът на Tesla Илон Мъск се обърна към обществото с двойно послание. От една страна, той проведе кампания за занаятчиите да монтират необикновените слънчеви покриви. И в същото време обяви международна експанзия в края на годината. Главно към Европа. Този график сега изглежда е потвърден.

 

От дълго време Tesla беше подала съответните патенти само в Съединените щати. Но без европейски патент би било трудно да си представим продажбите в тази част на света. На този фон е интересно, че Европейското патентно ведомство издаде патент, наречен „Корпус за слънчеви керемиди“. С това Tesla теоретично би могла да предлага слънчеви керемиди вече и в Европа. Все още изглежда, че групата се нуждае от малко време за подготовка. Това е така, защото потенциалните европейски клиенти, които вече са се свързали с групата чрез онлайн формуляр, все още не са информирани за планирания старт на продажбите. 

Важното в случая е, че Tesla произвежда  сама всички необходими компоненти

Германската компания SolteQ, например, предлага подобни решения отдавна. Като глобално известна марка обаче, Tesla има потенциал да достигне до още по-големи групи купувачи. Тъй като електричеството, генерирано от слънчевите керемиди, се съхранява в електрическа стена на Tesla, теоретично може да се използва за работа с електрически автомобил след това. Компоненти от други компании не се изискват. В САЩ обаче разпространението в момента все още е възпрепятствано от недостиг на квалифицирани работници. Tesla отчаяно търси майстори за покриви, които след това ще се научат как да инсталират слънчевите покриви.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: