Актуална информация за епидемичната обстановка на 04.05.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 04.05.2021 г. Снимка: Getty Images

Обобщение на събитията от деня

У нас:

Тази сутрин у нас бяха доставени близо 274 000 дози от ваксината срещу COVID-19 на „Пфайзер/Бионтех“. Този препарат, както и ваксината на „АстраЗенека“ ще се поставят до 9 май включително във временните кабинети за имунизация. Те са разкрити на различни места в страната, за да се засили темпът на кампанията.

Здравният министър в оставка Костадин Ангелов заяви на брифинг, че организацията на ваксиниране по зелените коридори, както е до момента, ще продължи до 9 май. От началото на другата седмица ще се анализират бройките необходими ваксини за фазите първа и втора и по личните лекари. Ако има достатъчно бройки ваксини, необходими да обезпечат ваксинирането по фазите, и остават свободни бройки ваксини, зелените коридори може би ще бъдат удължени.

Огромен е интересът в големите населени места към ваксинирането, за разлика от по-малките.

„В началото на другата седмица - от 10 май нататък, трябва да се направи анализ на бройките необходими ваксини за фазите по личните лекари и тези, които имат основание да ги получат. Ако имаме достатъчно количество ваксини, които да обезпечат ваксинирането по фазите и остават бройки ваксини, зелените коридори могат да бъдат удължени. От 10-и на практика стартира в информационната система модулът, с който личните лекари могат да подават заявката и желаните от тях дози ваксини и да получават там съответно график кога могат да ги получат“, коментира Ангелов. 

Пристигналите днес ваксини ще бъдат транспортирани до РЗИ не само в София, но и в цялата страна.

В област Велико Търново за Великденските празници са регистрирани общо 100 нови случая на коронавирусна инфекция. От утре се възстановява работата на ваксинационните центрове в региона. Заболеваемостта в региона е намаляла на 224 случая на 100 000 жители, посочиха от РЗИ. Активните случаи на COVID-19 в област Велико Търново са 778, като на болнично лечение с усложнения са 182 пациенти.

Областта беше една от малкото в страната, където по време на Великденските празници имунизационните кабинети в РЗИ и болниците не работиха. Ваксинациите се възстановяват от 5 май. Личните лекари разполагат и с трите вида ваксини. Два мобилни екипа ще направят реимунизация на хората от малките населени места в общините Велико Търново и Елена.

Близо 400 души са се ваксинирали през празничните и почивни дни в имунизационния кабинет на РЗИ в Дупница. Ваксинирането по зелен коридор в РЗИ кабинета в Дупница е добре организирано, няма особено струпване на чакащи отпред, но на моменти има и проблеми, както и хора с претенции, отбеляза д-р Райна Сапаревска, която координира кампанията за шестте общини - Дупница, Бобов дол, Сапарева баня, Бобошево, Рила и Кочериново:

„Винаги ще има скандали. Не може - в София има „Модерна“, тука няма. Той е решил с „Модерна“ да си направи. Какво го интересува, че часът е четири и за него трябва да се стои до 6, защото е предвидено до четири по часове, че трябва да се извадят, трябва да се темперира. Как да му направиш, при положение че не е темперирана и ще унищожиш пет дози. В момента няма „Модерна“. Последно правихме в четвъртък.

Данните за България:

631 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 6724 теста. Положителни са под 10% от направените 6724 проби, показват данните в Единния информационен портал към полунощ.

56 са починалите с COVID-19, като оздравели са отчетени 726.

6706 са пациентите в болници, 649 от тях - в интензивни отделения.

Най-много са новите случаи в София-град – 206. Следват областите Бургас (43), Пловдив (38) и Варна (33).

Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е констатиран при 13 186 лица-медицински служители. Два нови случая са регистрирани през изминалото денонощие.

През последното денонощие са поставени 8887 ваксини. Общо ваксинирани лица с втора доза – 219 833.

По света:

Общият брой на случаите с коронавирус в Индия надхвърли 20 милиона, сочат официалните данни. През последните 24 часа страната е регистрирала още над 357 000 заразени.

Отчетени са 10 милиона случая за последните четири месеца, докато първите 10 милиона заразени бяха регистрирани за доста по-дълъг период от 10 месеца, отбелязва Ройтерс.

Починалите от COVID-19 за денонощието са над 3400 и така общият брой на смъртните случаи вече е над 222 000. Пандемията задълбочава хаоса в болниците в Индия. Много държави изпратиха помощ - ваксини и медицинско оборудване.

Губернаторът на американския щат Ню Йорк Андрю Куомо обяви отпадането на рестрикции, свързани с борбата срещу COVID-19. Метрото в Ню Йорк ще възобнови 24-часовата си работа на 17 май. Отпадане на мерки за справяне с вируса бяха обявени и в други части на страната.

Според Куомо ограничението в броя на посетителите ще падне за много от бизнесите на 19 май. Това означава повече хора в магазини, ресторанти, кинотеатри и музеи. Условието ще е да се спазва социалната дистанция, препоръчвана от здравните власти. Но това условие ще отпада, ако всички клиенти докажат, че са ваксинирани или че са с отрицателен резултат от тест за COVID-19.

Към момента бизнесите в Ню Йорк приемат клиенти с ограничения за капацитета, които варират между 33 и 75%. Готвените промени в правилата ще доведат и до отваряне вратите на театри по Бродуей.

По данни на АП в САЩ средният брой на нови случаи с COVID-19 е под 50 000 за първи път от октомври насам. Положителната тенденция е съпровождана от разхлабване на мерките в различни точки на страната и от законодателни инициативи.

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: