Франция въвежда дефиниция за престъпление срещу природата

Франция въвежда дефиниция за престъпление срещу природата

Предвиждат се от 3 до 10 г. затвор и глоби до 4,5 милиона евро в зависимост от престъплението

Националното събрание (долната парламентарна камара) на Франция гласува днес новия законопроект за климата, внесен от мнозинството на президента Еманюел Макрон, предаде БТА. Текстът бе предмет на над 110 часа дебати в продължение на три седмици. Законът беше предложен в съответствие с препоръка, дадена от Гражданската конвенция за климата и Комитет по околна среда от 150 души, създаден от правителството преди година. 

Съгласно новия регламент извършването на престъпление „екоцид“ може да бъде наказано с глоба до 4,5 милиона евро (5,3 милиона долара) или до 10 години затвор в случаи на „умишлено нарушение“ на законите за климата.  
Френските законодатели възнамеряват да дефинират законно редица нови престъпления, за да могат да наказват нарушенията на закона, като „замърсяване“ и „застрашаване“ на околната среда. Това заяви министърът на правосъдието Ерик Дюпон-Морети. „Искам да сложа край на бандитизма по отношение на околната среда“, добави той. 

Санкциите ще варират от три до десет години затвор в зависимост от това дали престъплението е резултат от непредпазливост или е извършено умишлено, каза той. Най-тежкото ще бъде класифицирано „умишлено престъпление, причиняващо необратими щети на околната среда“. Потенциалните нарушители могат да бъдат наказани дори преди извършване на същински акт на незаконно замърсяване, ако то бъде квалифицирано като „застрашаване на околната среда“. 

Формулировката на закона беше спорна тема, тъй като френската конституция не позволяваше квалификацията на такива действия като „престъпления“ - те биха могли да се смятат само за нарушения, каза още Дюпон-Морети. 

Законът предвижда и създаването на механизъм за възстановяване от причинените щети, защото е важно те не само да бъдат предотвратени и наказани, но и околната среда да бъде възстановена. Проектът предвижда също премахването на някои вътрешни въздушни линии, в случай че има алтернатива за пътуване с влак, която да е под 2,30 часа път. Нормативният акт ще въведе и бонус за закупуване на електрически велосипеди, както и забрана от 2028 г. под наем да се отдават жилища, които са електро и топло неефективни.  

„Искаме екологичното законодателство да бъде спазвано навсякъде в ежедневието. Полагаме структурните основи“, допълни министърът. 

През юни законопроектът ще бъде дискутиран в Сената.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: