ЕС разпореди на Великобритания да спазва ограниченията за замърсяване

ЕС разпореди на Великобритания да спазва ограниченията за замърсяване

Британското правителството не е взело мерки за тяхното ограничаване

Съдът на Европейския съюз постанови днес, че Великобритания от години надвишава ограниченията за замърсяване на въздуха, и разпореди страната да спазва правилата, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Това е първото решение на съда в Люксембург срещу Обединеното кралство след излизането му от съюза. 

Европейските магистрати обявиха, че от 2010 до 2017 г. Великобритания „систематично и непрестанно е превишавала лимита за изпускане в атмосферата на азотен диоксид в 16 области, сред които Лондон, Манчестър, Северна Англия и Глазгоу. Освен това в британската столица са били нарушавани и почасовите норми за емисиите на азотен диоксид. Правителството не е взело мерки за тяхното ефективно ограничаване, въпреки че е дало съгласието си да изпълнява всички решения на съда, които се отнасят за периода преди Брекзит, отбелязва Ройтерс. 

Автомобилният транспорт е главният източник на емисии на азотен диоксид, в резултат на което градските зони са най-засегнати. Продължителното излагане на замърсен въздух причинява диабет, белодробни и сърдечносъдови заболявания, астма и рак. Според изследване на СЗО азотният диоксид е отговорен за 68 000 преждевременни смъртни случаи в ЕС през 2016 г. 

Съдът на ЕС нареди на Великобритания да намали своите емисии под максимално допустимите в съюза равнища. В противен случай Европейската комисия ще реши дали да започне наказателна процедура срещу страната, въпреки че тя вече не е част от ЕС, и може да й наложи финансови сакции.

Британското министерство на околната среда заяви, че проучва решението. 

„Замърсяването на въздуха е намалено значително на национално ниво след 2010 г. Сега ние сме извън ЕС и продължаваме да осъществяваме нашия план за 3,8 милиарда лири (5,3 милиарда долара) за качеството на въздуха, каза говорител на ведомството. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: