Французите се борят с оси

Французите се борят с оси Снимка: pixabay.com

Осите играят ключова екологична роля.

Тези неканени гости нападат барбекюта и пикници из цяла Франция. Те са малки, шумни и не спазват правилата, когато става въпрос за социално дистанциране. 

Фирмите за борба с вредителите съобщават, че получават до 30% повече обаждания за гнезда на оси в градини, които могат да се удвоят по размер само за десет дни. 

Говорител на компанията за борба с вредителите SOSGuêpes38 заяви пред Euronews, че „много меката зима" и слънчевата пролет позволили на „много кралици да оцелеят", като по този начин е нараснал общияТ брой на осите.

Всичко това, разбира се, е съчетано с последиците от карантината, коЯто даде възможност на осите да се разпространяват свободно в парковете и градините. 

Популациите на осите не се наблюдават рутинно във Франция, но броят на техните по-опасни братовчеди, стършелите, може да се използва, за да се покаже колко бързо нараства броят на осите. 

Югоизточният централен френски регион Оверн-Рона-Алпи отчита 71 гнезда на стършели, намерени тази година - два пъти повече от миналото лято.

Осите може да изглежда, че са пуснати на земята, за да съсипят всичката храна от алфреско с приятели или семейството, но тези така наречени „оси хищници" играят ключова екологична роля, като контролират числеността на инсектите, гъсениците и др.

Те също така опрашват цветя, в по-малка степен обаче от пчелите. 

И накрая осите служат за храна на други видове, които също се наслаждават на френското лято - птиците.


 

Още по темата във

facebook