Кои дестинации ще посрещат ваксинирани туристи без ограничения

Кои дестинации ще посрещат ваксинирани туристи без ограничения Снимка: pixabay

Някои страни вече обявиха, че свалят ограниченията това лято за ваксинираните туристи

Всеки, който е получил две дози от някоя от одобрените ваксини, ще бъде освободен от карантина или PCR тест при пристигането си в тези дестинации. В други държави пътуващите могат да докажат, че са преболедували коронавируса с медицинско свидетелство или PCR/ антигенен тест, извършен между 180 и 11 дни преди пристигането в страната. Неваксинираните туристи се приемат с PCR тест, направен не по-късно от 48 часа.

Хърватия

От 1 април бяха облекчени мерките в Хърватия, като правителството издава на заведения, „приели международни стандарти за хигиена и защита на здравето“, табелки с надпис „Stay safe in Croatia” („Останете в безопасност в Хърватия“). Хотелите са отворени, баровете и ресторантите сервират само отвън, а киносалоните, изложбените зали и музеите допускат посетители с ограничение от 7 m² площ на човек. 

Архипелагът Мадейра (Португалия)

Мадейра остава сравнително незасегната от пандемията за разлика от континенталната част на Португалия, където пристигащите в момента подлежат на 14-дневна изолация. Архипелагът посреща ваксинирани туристи без ограничения. Същото важи за туристи,  които могат да докажат, че са преболедували вируса до 90 дни преди пристигането си. Останалите пътуващи трябва да представят отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди влизането в страната.

В момента на Мадейра са в сила някои санитарни мерки – вечерен полицейски час от 19,00 до 5,00 часа, магазините и ресторантите са отворени до 18,00 ч. (17,00 ч. през уикендите). След този час ресторантите предлагат доставки на адрес до 22 часа. Плажовете са достъпни.

Испания

Испания в момента не налага карантина на пътниците, независимо дали са ваксинирани или не. Изисква се само PCR тест, направен в рамките на по-малко от 72 часа преди отпътуване. Пътуванията са ограничени между отделните автономни области и е в сила полицейски час. Баровете и ресторантите са затворени след определен час. Испания планира да ваксинира 70% от населението си до края на август и гласува в подкрепа на европейския здравен сертификат, целящ да предостави по-леки условия за влизане на ваксинираните туристи.

Гърция

Южната ни съседка е една от страните, които най-много настояват за въвеждане на европейски здравен паспорт. Тя вече обяви старта на туристическия си сезон за 14 май. Самата страна планира да остане в локдаун до 4 май, но основните континентални летища, както и тези на Цикладските острови и Крит отново отварят.

Малта 

Малта обяви възобновяването на международния си туризъм от 1 юни. От тази дата туристите ще могат да пътуват свободно, при условие че са получили втората доза от ваксината си „поне четиринадесет дни преди датата на заминаването си“. 

Израел

Държавата, която е шампион по ваксинация сред своето население, отваря границите си за първи път от началото на пандемията. Но само за ваксинирани туристи. Правителството обяви, че групи чуждестранни туристи, отговарящи на този критерий, ще бъдат приемани в страната от 23 май. Въпреки че са ваксинирани обаче, те трябва да преминат три последователни теста: първи PCR тест преди отпътуване, втори PCR тест и един серологичен при пристигане на територията на Израел. 

В Израел отпаднаха част от мерките. Притежателите на „зеления паспорт“, издаван на ваксинираните, могат да влизат в магазини, ресторанти, фитнес зали и да посещават културни забележителности. Носенето на маска на открито от 18 април вече не е задължително.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: