Евтин, бърз и екологичен жп-транспорт в Европа измества нискобюджетните авиокомпании

Евтин, бърз и екологичен жп-транспорт в Европа измества нискобюджетните авиокомпании Снимка: sncf-connect.com

Все повече железопътни компании предлагат евтин и комфортен транспорт, съпроводен с живописни гледки

Тази ценова политика беше необходима, след като проучване на британската потребителска група Which? от 2021 г. показа, че влаковият транспорт отделя шест пъти по-малко емиси от самолетния, но затова пък е с 49% по-скъп. Как е възможно – ще се запитате, при очевидно по-големите разходи в авиацията. Отговорът е прост – милиарди евро държавни субсидии поддържат ценовото предимство на самолетите и буквално ги държат в небето.

Но нещата се обръщат. Нискотарифни железопътни компании с високоскоростни влакове откриват нови маршрути в цяла Европа и за разлика от нискобюджетните авиокомпании, не замърсяват планетата – аргумент, с който Франция забрани кратките вътрешни полети. Ще познаете новите изгодни жп-превозвачи по кратките им, запомнящи се имена, ярките рекламни цветове и едри шрифтове.

Можете да пътувате евтино по почти всеки европейски маршрут, като следвате два прости съвета – резервирайте билетите си предварително и избягвайте пиковите дни и сезони. Правителствата също насърчават пътуването с влак. Германия наскоро отново пусна своя евтин регионален билет, Испания въведе безплатни билети по различни маршрути, а ЕС раздава 35 000 безплатни железопътни карти на млади хора.

Ouigo е нискотарифен клон на националния жп-превозвач на Франция SNCF и предлага евтино и скоростно пътуване от Париж до много големи френски градове - Лион, Авиньон, Екс, Марсилия, Кан, Ница, Ним, Монпелие, Бордо, Тулуза, Рен, Анже, Нант и Страсбург. Билетите започват от € 10, ако се резервират предварително, но са доста по-скъпи, ако ги купите в деня на пътуването. Място с електрически контакт слага € 2 отгоре. Можете да носите един сак или куфар с максимални размери 55 x 35 x 25 cм, включително дръжки и колела, и ръчен багаж с максимални размери 36 x 27 x 15. За теглото им няма ограничения. 

Най-новото е, че от ноември Ouigo  прескочи границата и обслужва линията Мадрид - Валенсия, а всеки момент ще започне да пътува и от Мадрид до Аликанте, на "премиерни" цени от € 9, но след промоционалния период билетът ще струва около € 30. През тази и следващата година, испанските маршрути на Ouigo ще допълнят и линии до Кордоба, Севиля, Малага и Коста дел Сол

Испания предлага две евтини железопътни компании. Avlo е нискотарифното дъщерно дружество на държавния железопътен оператор Renfe. С една обща класа, влаковете на Avlo предоставят високоскоростни услуги (300 км/ч) между Мадрид, Сарагоса и Барселона на цена, стартираща от € 7 и € 5 за деца под 14 години. 

El Avlo Madrid-Sevilla, a en venta en abril Viajarentren -
Avlo, снимка - viajarentren.net

От 1 юни Avlo откриват и нискотарифна услуга от Мадрид до Андалусия, по дестинациите Мадрид - Севиля и Мадрид – Малага, на цени от € 7 и с два влака на ден. За сравнение, средната цена на самолетен билет по тези вътрешни дестинации се движи от € 30 до € 60. Пътниците на Avlo имат право на един ръчен багаж с размери до 36 x 27 x 25 cм и сак или куфар с максимални размери 55 x 35 x 25 cм, без ограничения на теглото. Талон за допълнителен багаж може да се купи за €10 на каса на Avlo или за €15 на гарата.

Spain's new high-speed train operator Iryo 50 per cent discount
 Iryo, снимка - euroweeklynews.com

От март и частната компания Iryo, консорциум между испанската авиокомпания Air Nostrum и италианската железопътна компания Trenitalia,  пусна четири пъти на ден високоскоростни влакове от Мадрид до Андалусия и от Мадрид до Барселона, на цени от около € 18, в зависимост от избора ви на някоя от четирите класи. Клиентите на Iryo могат да вземат безплатно до три броя багаж: два с максимален размер 85 x 55 x 35 cм и един ръчен багаж с максимален размер 36 x 27 x 15 cм. Буквално след дни се очаква и пускането на линията Мадрид - Аликанте, на цена от € 7!

Нискобюджетният железопътен сектор в Италия също се обслужва от частна компания – Italo, която ползва високоскоростни машини по маршрутите Флоренция – Рим и Милано – Венеция, на цена от € 10,90, с възможни екстри до € 19.90 и без ограничения за багаж като бройки и тегло. 

Italo Club Executive | Travel in style with Italo First Class | Trainline
 Italo, снимка - thetrainline.com

В Обединеното кралство Lumo предлага изцяло електрическа, т.е., екологична линия от Лондон до Единбург. Цените започват от € 32, при самолетен билет за € 35 до € 70, без да се смята времето и цената на пътя до и от летищата. Клиентите могат да носят една малка чанта, която да се побира на рафта над мястото, и един куфар с размери до 63 x 41 x 27 cm.

Lumo: Popular low-cost trains from London to Edinburgh and Newcastle to  stop running for 9 days - MyLondon
Lumo, снимка - mylondon.news

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: