Опознайте Европа с влак

Опознайте Европа с влак Снимка: saveatrain.com

С по-малко полети - и по-малко парникови емисии, чрез нови по-добри, по-бързи и несравнимо по-живописни ЖП-маршрути ще откриете Стария континент по незабравим начин.

Европейският железопътен транспорт преживява ренесанс – и многото нови маршрути и влакове, захранвани с възобновяема енергия, го доказват, пише Euronews, изброявайки някои от най-актуалните нови дестинации.

Три пъти седмично националният ЖП-превозвач на Австрия - ÖBB обслужва с NightJet линията Виена – Париж, през Залцбург и Мюнхен. Цената на 14-часовия пробег варира от € 30 за място във втора класа до € 120 и нагоре за лично купе. През лятото на 2023 г. линията очаква влакове от ново поколение с безжични станции за зареждане, безплатен Wi-Fi, съоръжения за превоз за велосипеди и ски, както и частни отделения със собствени душове и тоалетни. Разписанието на NightJet за 2023 г. разширява услугата до Италия със спирки в Генуа, Милано и Ла Специя и удобни връзки с Монако и френската Ривиера.

Този декември националният железопътен оператор на Чешката република České dráhy (ČD) пусна нова нощна линия Прага - Цюрих, през Франкфурт и Базел, за по-малко от 14 часа. Легло в кушет-вагон струва € 49.90, но се предлагат и луксозни спални купета със собствени тоалетни и душове.

Железопътната компания на Швеция Snälltåget се фокусира на ЖП-връзките с Германия. За около € 50 и малко под 17 часа пътувате от Стокхолм до Берлин, а от септември за € 25 можете да седнете във втора класа по маршрута Стокхолм - Копенхаген - Хамбург. От 2023 г. Германия разширява ЖП-връзките и със Средиземноморието. Комбинирано пътуване с NightJet и EuroNight води от Щутгард, през Мюнхен до Венеция, продължавайки към Любляна (Словения) и Загреб (Хърватия), а през лятото и до Риека. 

От края на миналата година високоскоростният влак на NTV Italo пресича Италия от Генуа до Неапол за малко под 7 часа и цена на билета около € 80. А с високоскоростния влак на Frecciarossa, връзката с Франция от Милано до Париж струва € 29 в пътническа класа, но за близо седемчасовия път има и лукс-места. 

Nightjet : Tous les messages sur Nightjet - transportrail - Le webmagazine  des idées ferroviaires
NightJet, снимка - transportrail.canalblog.com

От този декември любителите на снежните спортове от Нидерландия могат да ползват новия сезонен нощен влак от Амстердам до ски курортите на Австрия. От 23 декември до 31 март, всеки петък в 17:30 ч. Ski Express на TUI тръгва от Амстердам и след спирка в Утрехт, продължава директно към Австрия. От края на 2021 г. е факт и нощният маршрут Амстердам – Цюрих, с цени от € 60 за кушет, до около € 120 за спална кабина или в специални купета, предлагащи места и за домашни  любимци. 

През ноември 2022 г. ЖП-компанията Ouigo, собственост на френската SNCF, стартира нов високоскоростен маршрут в Испания от Мадрид до Валенсия, а скоро и до Аликанте. След промоционалния период, когато за пътуване с един куфар плащате само € 9, цената на билета ще бъде около € 30. През 2023 г. услугата ще се разшири до Кордоба, Севиля, Малага и Коста дел Сол.

От края на миналата година между Словения и Унгария се пътува с влак за 7 часа и половина, на цена € 16 във втора класа. Маршрутът от Любляна през Грац (Австрия) до Будапеща се обслужва от унгарските железници.

Всеки момент се очаква и нощната линия на NightJet, която ще свърже Швейцария и Италия с крайни гари Цюрих и Рим. Засега NightJet пътува от Рим до Виена, Залцбург, Филах и Мюнхен.

Разбира се, има още какво да се желае, но ако навреме си запазите ваканционен ЖП-тур и следите празничните намаления, можете да обиколите Стария континент на релси, удобно и изгодно, наслаждавайки се на живописните европейски пейзажи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: