Актуална информация за епидемичната обстановка на 14.04.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 14.04.2021 г. Снимка: pixabay

По света:

Европейската комисия съобщи, че на 21 юни ще влезе в сила „здравен сертификат", който ще възстанови свободата на движение в страните от ЕС.  Наличието му ще означава, че пътникът не представлява заплаха за заразяване за местните жители.

Johnson & Johnson отложи въвеждането на своята ваксина в Европа. Според прессъобщение на компанията решението е взето във връзка с проучването на информация за възможната връзка между употребата на препаратa и образуването на кръвни съсиреци при пациенти.

По-рано Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) съобщи за шест случая на рядко заболяване, свързано с кръвни съсиреци при пациенти, получили ваксината Johnson & Johnson. Регулаторите призовават за незабавно прекратяване на ваксинацията в очакване на разследване на инцидента.

Според СЗО броят на хората, заразени с коронавирус в света, е надхвърлил 136,29 милиона души, от които 2,94 милиона са починали. 
Според университета „Джон Хопкинс" повече от 137,45 милиона души са заразени в света, над 2,95 милиона са починали.

Лидер по броя на потвърдените случаи са САЩ, където са открити 31,34 милиона заразени. На второ място е Индия (13,87 милиона), на трето - Бразилия (13,59 милиона).

Причината за появата на кръвни съсиреци след ваксинация срещу коронавирус с Johnson & Johnson може да е рядък имунен отговор, който води до активиране на тромбоцитите, каза ръководителят на един от изследователските центрове на Американската администрация по храните и лекарствата (FDA), Питър Маркс. Според него този механизъм е сходен във всички ваксини на базата на аденовирусния вектор.

Турция е с нов рекорд за броя на случаите на COVID-19 за ден - 59 187 души. Общо по време на пандемията в страната са диагностицирани 3,96 милиона случая на COVID, от които 34 455 са довели до смъртта на пациента.
 

У нас:

Мерките, които се предприемат срещу пандемията, са неадекватни. Целта ми не е била да бъда политик, аз съм лекар. Но когато виждам, че нещата не се развиват както трябва, не можех да стоя и да гледам“,  заяви пред Би Ти Ви началникът на COVID отделението в Инфекциозна болница в София доц. Атанас Мангъров.

През месеците май-юни в България ще пристигнат достатъчно количества РНК ваксини и ще можем да изградим колективен имунитет. Това мнение изрази в сутрешния блок на БНТ „Денят започва" проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб.

В област Ловеч расте броят на диагностицираните с коронавирус деца. За последното денонощие са диагностицирани три нови случая на заразени малолетни от общо 52-ма заболели. С коронавирус са диагностицирани двегодишно дете от ловешкото село Слатина и деца на 6 и 11 години от Троян, съобщи БНР.

2944 нови случая на заразени с COVID-19 през последното денонощие при направени 16 242 теста, показват данните на Единния информационен портал.

Общият брой на положителните случаи в страната от началото на епидемията достигна 378 059 души. От тях активните случаи са 69 962.

Разпределението на случаите по области: 
Благоевград – 91; 
Бургас – 253; 
Варна – 282;
Велико Търново – 67;
Видин – 21; 
Враца – 43; 
Габрово – 30; 
Добрич – 70; 
Кърджали – 47; 
Кюстендил – 44; 
Ловеч – 57;
Монтана – 42; 
Пазарджик – 124; 
Перник – 53; 
Плевен – 66; 
Пловдив – 270; 
Разград – 24; 
Русе – 106; 
Силистра – 25; 
Сливен – 50; 
Смолян – 41; 
София област – 128; 
София (град) – 692; 
Стара Загора – 126; 
Търговище – 18; 
Хасково – 76; 
Шумен – 59; 
Ямбол – 39.

В болница остават 9799 пациенти, 799 от тях – в тежко състояние. Расте и броят на излекуваните – 293 351. От тях 3995 са регистрирани през изминалото денонощие.

Починалите се увеличават със 127 – общо 14 746 са жертвите на болестта у нас.

Ваксинирани са 590 495 души, 10 503 за последното денонощие.

1/3 от починалите са вследствие на белодробни емболии. При тежките случаи задължително трябва да се дават антикоагуланти. Тепърва ще говорим за постковиден синдром, засягащ белодробната, съдовата и нервната система, счита проф. д-р Лъчезар Гроздински, който е ангиолог, пише „Монитор".

„Всички хора, които желаят да си поставят втора доза от ваксината на „Астра Зенека", да си я поставят", препоръча здравният министър Костадин Ангелов. По думите му на експертно ниво всички са сигурни в безопасността и ефикасността на ваксината.

Тези, които не желаят - за тях ще бъде взето решение с какво тя може да бъде заменена от наличните ваксини в страната - с ваксината на „Пфайзер" или на „Модерна". Експертен съвет ще даде становище коя ваксина да бъде поставена.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: