Защо България няма национален план за възстановяване и устойчивост

Защо България няма национален план за възстановяване и устойчивост

От представянето на плана зависи кога ще получим средства от Брюксел по основните инструменти за взаимопомощ на ЕС

Третата версия на Плана за възстановяване и устойчивост на България е готова на 97%. Това заяви преди дни вицепремиерът Томислав Дончев пред БНТ. Последните три процента от документа останаха недовършени. Внасянето му за приемане ще остане за следващото правителство, заяви Дончев, като подчерта, че по този план ще се работи в следващите 5-6 години и няма да е коректно да се внесе от настоящото правителство. Според Дончев планът е съгласуван в голяма степен с Европейската комисия, а срокът 30 април не е императив. 

Председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис каза пред БНР, че според него България има още работа, преди да представи плана в Брюксел, особено в частта за постигане на зелените цели и социалното включване. Дали планът ще бъде подобрен и предаден в срок до края на април, или от новото правителство, е въпрос към българските власти, но от това зависи и кога страната ще получи пари, обясни Домбровскис. 

Със сигурност няма да има време за нов план, коментира пред БНР Ивайло Калфин, изпълнителен директор на Европейската фондация за подобряване условията на живот и труд към Европейската комисия. „Едва ли това, което са направили от ГЕРБ по плана, новото правителство ще може да го промени, дори да има такива желания. Формално не е необходимо дори планът да минава през парламент", посочи той. „И служебен кабинет без правителство също може да го приеме.“ Което и да е правителство не може да промени вече изготвения план, припомни той. Калфин уточни, че в изпълнението на плана има много условности и в течение на времето България може да изгуби пари, ако не покрива критериите и целите на плана. Според него забавянето на плана е политически ход.

Работата по плана започна през лятото на миналата година с участието на експерти и публични консултации по сектори със заинтересованите страни. В него са заложени мерки, разпределени в четири стълба - Иновативна България, Зелена България, Свързана България, Справедлива България. За изпълнение на мерките са предвидени общо над 12 милиарда лева (12 159 500 000 лв.) като безвъзмездно финансиране и до 9 милиарда лева заемни средства. Краен срок за разпределяне на средствата е 2026 г., като 2/3 от ресурса трябва да е договорен през първите две години от изпълнението му. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: