ЕС готви нови мерки за управление на миграцията

ЕС готви нови мерки за управление на миграцията

Планът предвижда финансиране за държавите членки в замяна на приемането на бежанци.

Европейският съюз готви нови, задължителни мерки за управление на миграцията, предаде Би Би Си. Това е един от спорните въпроси, който разделя блока от няколко години насам.

Така нареченият Задължителен механизъм за солидарност ще задължи всяка държава членка да приеме определен брой бежанци в замяна на отпуснати по 10 хиляди евро за възрастен и 12 хиляди евро за непридружено дете. Пакетът от мерки ще се съсредоточи и върху въвеждането на механизми, чрез които държавите от блока ще могат да споделят приемането на пристигащите мигранти на европейските брегове.

Държавите от Евросъюза, които не спазват пакта, могат да бъдат изправени пред съдебни производства и големи глоби, посочва Би Би Си.

Новият пакт, подкрепян най-вече от Германия, беше предложен след пожарите на гръцкия остров Лесбос, които оставиха над 12 хиляди мигранти и бежанци в бедствено положение.

Мерките, които ще бъдат обявени по-късно днес, се очаква да очертаят юридическа рамка за споделяне на мигрантските и бежански потоци в ЕС.

Въпреки че едно от предложенията се фокусира върху по-бързото обработване на документите на новопристигналите, сегашното правило, обвързващо убежището с първа държава на пристигане, като например Гърция, е малко вероятно да се промени.

Същевременно агенцията на ООН за бежанците и Международната организация по миграция излязоха със съвместно изявление, призоваващо за „наистина общ и принципен подход“ на европейските политики в областта на миграцията и търсещите убежище.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: