САЩ искат ролята на глобален лидер в областта на изкуствения интелект

САЩ искат ролята на глобален лидер в областта на изкуствения интелект Снимка: depositphotos.com

Те призоваха за ограничаване на Русия и Китай в областта на изкуствения интелект.

Американският републиканец Уил Хърд внесе в Конгреса от името на група парламентаристи проект за резолюция, визираща принципите, върху които трябва да се изгради националната стратегия на САЩ в областта на изкуствения интелект. В документа, цитиран от RT, по-специално се говори за необходимостта от ограничаване на Русия и Китай в тази сфера. В същото време конгресмените отбелязват необходимостта от сътрудничество с Москва и Пекин в редица направления.

 

В текста на документа се отбелязва, че Съединените щати трябва да поемат ролята на световен лидер в областта на изкуствения интелект и са приведени пет принципа, върху които трябва да се изгради националната стратегия в тази област, включващи въпросите на националната сигурност, ефективните научни изследвания и разработки, а също така етиката и конфиденциалността.

 

Авторите на резолюцията са уверени, че в бъдеще технологиите за изкуствения интелект „ще променят естеството на работа на американската икономика" и „по най-силния начин" ще повлияят на сигурността на страната, на нейните съюзници и партньори. Конгресмените констатират, че отчитайки огромното значение на тази сфера, много държави вече са приели свои национални стратегии в областта на изкуствения интелект.

 

Говорейки в проекта на резолюция за Русия, американските конгресмени припомнят думите на руския президент Владимир Путин за значението на развитието на изкуствения интелект: „Този, който стане лидер в областта на изкуствения интелект, ще бъде властелин на света."

 

Според парламентаристите „Съединените щати трябва да си сътрудничат със своите съюзници за недопускане използването „не по предназначение" на системите за изкуствен интелект от Китай, Русия и други противници", се уточнява в представения проект.

 

Едновременно с това конгресмените смятат, че Вашингтон трябва да върви към подобряване на взаимодействието с Москва и Пекин в частта, касаеща „общите опасения по въпросите на сигурността на изкуствения интелект", както и да работи за „укрепване на доверието чрез установяване на процедури за комуникация в случай на възникване на кризисни ситуации, за намаляване на вероятността от непреднамерено прилагане и риск от ескалация, които са свързани със системите на изкуствения интелект".

 

 

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: