Лошите кредити в еврозоната спадат до ново дъно въпреки рецесията

Лошите кредити в еврозоната спадат до ново дъно въпреки рецесията Снимка: ЕЦБ

Драстичното намаление на банковата рентабилност през четвъртото тримесечие на 2020 г. е опасно, предупреждава ЕЦБ

Необслужваните кредити в банките от еврозоната продължават да намаляват и стигнаха ново дъно през последното тримесечие на 2020 г. Тези резултати съвпадат с прогнозите на Европейската централна банка (ЕЦБ) и разбиха масовите очаквания за бум на лошите заеми заради пандемията. Това съобщава Ройтерс, позовавайки се на данните на ЕЦБ.

Според тях съотношението на необслужваните заеми в банките, над които ЕЦБ упражнява надзор, е спаднало до 2,63%. Това е най-ниското ниво от 2015 г. въпреки дълбоката пандемична рецесия, чието влияние ще продължи да доминира върху европейската икономика през следващите години.

Банките са успели да подобрят своите кредитни портфейли благодарение на изобилието от правителствени гаранции и кредитни схеми, сочат анализите на ЕЦБ. Тези активности ще продължат да поддържат корпоративния сектор на повърхността, макар че голяма част от сферата на услугите има сериозни проблеми през последната година поради ограничителните противоепидемични мерки и локдауни.

Но реалността със сигурност ще застигне банките, предупреди ЕЦБ, аргументирайки се, че някои кредитни институции са неподготвени и не разполагат с достатъчни системи за предупреждение.

При анализ на евентуално влошаване на качеството на кредитите се вижда, че обезценките и провизиите почти са се удвоили миналата година, докато банковата рентабилност се срина през четвъртото тримесечие на 2020 г. с оглед на спада до 1,53% на възвръщаемостта на собствения капитал - далеч под цената на капитала и само малка част от 5,16%, отчетен година по-рано, посочва ЕЦБ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: