Отпадат част от пандемичните мерки - чака се заповед днес

Отпадат част от пандемичните мерки - чака се заповед днес Снимка: Pixabay

Облекчават мерките, касаещи нехранителните магазини. Ще се разпише графикът за връщане на учениците в училище

Планира се облекчаване на противоепидемичните мерки, касаещи големите нехранителни магазини и присъственото училищно обучение. Те ще бъдат огласени със заповед до края на деня. Това заяви проф. Костадин Ангелов по време на седмичния брифинг на здравните власти. 

„В момента епидемичната обстановка е до 30 април. Когато правителството вземе решение дали да я удължи, тогава здравните власти ще представят график за евентуално разхлабване на останалите притивоепидемични мерки, които са в сила“, каза проф. Ангелов.

Магазините

В обсега на заповедта ще попаднат големите нехранителни магазини, като се обмисля те да бъдат отворени, но при допускане на определен брой хора прямо капацитета на обектите. Вероятно изискването ще е да има между 8 и 10 кв. м на човек, посочи проф. Ангелов. 

Припомняме, че в понеделник големи нехранителни магазини изпратиха отворено писмо до правителството и Оперативния щаб. Собствениците на магазини за техника, мебели, строителни материали и спортни стоки настояха да бъдат отворени незабавно. Част от тях дори поставиха срок за разхлабване на мерките - 12 април, и заплашиха с протести. 

Моловете да отворят незабавно, поискаха и от Българската ритейл асоциация. Те се аргументираха, че няма доказана връзка между дейността на търговските обекти и нарастването на броя на заразените в страната. 

Учениците

В заповедта, която се очаква до края на деня, ще бъде разписан и графикът за обучение на учениците, част от които се връщат в класните стаи. 

Според изказване на просветния министър Красимир Вълчев предстои частично възстановяване на присъствения процес от 12 април. От 1. до 4. клас се завръщат в училище, както и „три от осемте класа между 5. до 12. клас". По думите на Вълчев учениците на практика се връщат на стария график, ползван до 22 март.

От 26 април, ако ситуацията позволява, съответно 5., 9. и 12. клас се връщат в класните стаи. 12. клас традиционно приключват по-рано, затова трябва да се върнат от 26 април", допълни той.

500 са учителите и персонал, заразени с COVID-19, много по-малко от ноември и декември, когато имаше пикови стойности.

Ние сме от тези 20% държави, които са извели учителите като приоритетна група във ваксинационния план, за да върнем присъствения процес, докато нещата се нормализират."

Ще бъдат възстановени дуалните форми на обучение в предприятията, както и практическите занятия и индивидуалните изпити и дейности.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: