Дания: Кварталът на „Картофените редове" в Копенхаген

Дания: Кварталът на „Картофените редове" в Копенхаген Снимка: lifeglobe.net

В самото сърце на Копенхаген, близо до пристанището, се намира серия от тясно разположени улици с къщи, напомнящи разположението на картофени редове в полето, съобщава руският сайт lifeglobe.net. Официално това е районът Фаримагсгаде, но датчаните го наричат Kartoffelrækkerne, което буквално преведено означава „ред с картофи". Терминът има идруг произход: тази територия в миналото е била истинско картофено поле.

„Картофените редове" са построени през 70-те и 80-те години на ХІХ век от строителна асоциация на работници, за да се осигурят евтини и хигиенични жилища за трудещите се. В края на ХІХ век, когато индустриализацията набира скорост и хората започват да се преместват от селата в градовете, става трудно и опасно за здравето да се заселват хора в мръсните помощни помещения, намиращи се в пределите на крепостните укрепления на Копенхаген. Тогава градът се разширява с нови квартали и един от тях става кварталът „Картофените редове" с почти петстотин новопостроени сгради.

Първоначално във всеки триетажен дом живеят две-три семейства, всяко от които заема един етаж. От 1900 г. до средата на века в „Картофените редове" живеят средно по осем души в жилище. През годините поддържането на сградите става все по-лошо и през 70-те години на миналия век градската управа решава да ги събори и да построи магистрала през земята и околните езера. Но жителите оказват съпротива. Сдружение от живущи, съвместно с местните власти, се съгласява да ремонтира основно сградите.

Въпреки че е построен като жилищен комплекс на достъпни цени за работническата класа от XIX век, „Картофените редове" днес е един и от най-скъпите и търсени квартали на Копенхаген, благодарение на централното си местоположение, безопасните улици и домове с идеален размер и с достатъчно лично пространство.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: