Рекордно търсене на къщи в Англия

Рекордно търсене на къщи в Англия Снимка: Pixabay

Средната цена на къща в Англия премина 250 000 английски лири.

Пазарът на недвижими имоти продължава да бъде в минибум със значително повишение на нивата на покупките и продажбите. През последните няколко месеца пазарът на къщи бележи засилена активност. Това доведе до цена на средна английска къща от 250 456 английски лири. Нов рекорд според последната актуализация на цените на къщи на Halifax.

Последното тримесечие, от август до октомври, цените на къщите се покачиха с 4% спрямо предишното тримесечие. Също така средната цена на къща в Англия се увеличи със 7,5% през октомври 2020 г. в сравнение със същия месец през 2019 г. Това покачване показва най-голям растеж след юни 2016 г.

Пазарът на жилищни недвижими имоти в Англия е в подем

Въпреки че Англия преминава през частично второ затваряне, движението в пазара на жилищни недвижими имоти е активно и реализира значителен брой продажби, покупки и отдаване под наем. Последният доклад на Royal Institute for Chartered Surveyors (RICS) показва, че пазарът е по-силен от очакваното през м. октомври. Нивата на транзакциите са най-високи за последните 10 години. Това илюстрира растежа и устойчивостта на този пазар. Много от потенциалните купувачи бързат да вложат своите значителни спестявания, тъй като до март 2021 г. те заплащат само гербова такса над прага от 500 000 паунда при продажби. За втори дом и инвестиции се доплащат само 3%.

Броят на ипотеките, който падна значително през март т. г., също бележи ръст в последно време. Това предоставя повече ипотечни възможности за купувачите. Въпреки че лихвените проценти растат, купувачите на жилищни имоти все още имат време да си осигурят най-добрите сделки, в случай че реагират бързо.

Продажбите на имоти продължават при рекордни нива

По време на пандемията хората прекарват повече време вкъщи и работят от дома и това води до промяна в приоритетите им по отношение на техния дом. Очаква се второто частично затваряне да усили желанието им за смяна на жилището. Високата скорост на интернет връзката прави офиса вкъщи и по-голямото пространство водещи при купувачите на жилищни имоти. Търсенето на по-големи жилища е на първо място на пазара. От март цените на апартаментите са се увеличили с 2,0% и с 6,0% за самостоятелен имот. В паричен израз това означава 2,883 паунда увеличение при апартаментите и 27,371 паунда при самостоятелните жилища.

Безпрецедентната нужда да се смени жилището, която се наблюдава в периода на кризата, обуславя високи цени, които ще се задържат през идните месеци, тъй като броят на продажбите на жилищни имоти държи рекордни нива.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: