Дания ще унищожи популация от около 17 млн. норки заради Covid-19

Дания ще унищожи популация от около 17 млн. норки заради Covid-19 Снимка: https://pixabay.com/

Дания ще унищожи около 17-милионна популация на норки заради мутация на коронавирус, открит в животните заявява премиерът в сряда.

Здравните власти откриха щамове на вируси при хора и при норки, които показват намалена чувствителност към антитела, като това потенциално намалява ефикасността на бъдещите ваксини, казва министър-председателката Мете Фредериксен. 
„Имаме голяма отговорност към собственото си население, но с установената мутация имаме още по-голяма отговорност и към останалия свят“, казва Фредериксен на пресконференция. 
Констатациите, споделени със Световната здравна организация и Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията, се основават на лабораторни изследвания от Държавния серумен институт, датският орган, занимаващ се с инфекциозни заболявания. 
Ръководителят на спешната програма на СЗО, Майк Райън, призова в петък за пълномащабно научно разследване на сложния проблем.
„Ние сме информирани от Дания за редица хора, заразени с коронавирус от норка, с някои генетични промени във вируса“, ​​заяви СЗО в изявление по имейл до Ройтерс в Женева. „Датските власти разследват епидемиологичното и вирусологичното значение на тези открития.“ 
Властите в Дания съобщават, че във ферми за норки са регистрирани пет случая на новия вирусен щам и 12 случая при хора и че в страната има между 15 милиона и 17 милиона норки. 
Епидемиите от ферми за норки продължават в скандинавската страна, най-големият производител на кожи от норки в света, въпреки многократните усилия за справяне със заразените животни от юни насам. 
Датската полиция, армията и дворната охрана ще бъдат мобилизирани, за да се ускори процесът на бракуване, каза Фредериксен. 
Кристиан Сон, професор по ветеринарна медицина и медицина за дивата природа в университета в Орхус, заявява в имейл, че вярва, че избиването като предпазна мярка е разумно решение и може да предотврати бъдещо огнище, което ще бъде по-трудно за овладяване. 
По-строги ограничения за блокиране и повече усилия за проследяване ще бъдат приложени за овладяването на вируса в някои райони на Северна Дания, където се намират голям брой ферми за норки, съобщават властите. 
„Най-лошият сценарий е нова пандемия, която започва отначало, извън Дания“, казва Каре Молбак, директор на Държавния серумен институт. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: