Домовете на колела стават все по-търсени в Европа

Домовете на колела стават все по-търсени в Европа Снимка: pixabay

Домовете на колела завладяват сърцата на европейците. Настъпи времето на отпуските и на фона на пандемията от коронавирус все повече хора се отказват от полетите на дълги разстояния и препълнените хотели.

Само през май жителите на Германия са закупили над 10 хиляди нови оборудвани за живеене  каравани - това е с 32% повече от миналата година. В Испания търсенето им също се е увеличило - с 20%.

Разбира се, трябва да мислим за социалната дистанция. Но ако избираме между закуска на място, пълно с хора, и закуска в нашата каравана, тогава последното, според мен, е много по-безопасно“, казва Елеутерио Гомес, жител на Испания.

Преди също пътувахме с колата доста, но предимно по магистрали. Сега можем да изберем по-живописни места, например край някой бряг, където да се установим поне за два дни", обяснява Ракел Марти, жител на Испания.

Общо днес в Европа има около 5 милиона собственици на каравани. Около 2 милиона от тях вече са на път.

Европейският пазар се развива, той е все по-ориентиран върху младите, ангажирани със спортуване, хора. Затова караваните са толкова популярни напоследък в Източна Европа", разказва Франк Уили, търговски директор на Benimar.

Интересът към наемането на каравани също расте. На една от платформите за онлайн резервации, Yescapa, са регистрирани с 60% повече заявки в сравнение с миналата година. Вярно е и това, че само малка част от почиващите са решили да напуснат границите на своята страна тази година.