48% от медиците на първа линия имат интерес за поставяне на ваксина

48% от медиците на първа линия имат интерес за поставяне на ваксина

Очаква се проблемът с неизплатените 1000 лева да бъде решен още днес

Към днешна дата близо 48 на сто от служителите на първа линия в лечебните заведения проявяват интерес за поставяне на ваксина срещу COVID-19. Това съобщи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване, предаде БТА.  

Министърът отчете още, че България е готова да приеме първата пратка от ваксини, като се очаква това да стане в началото на следващата година. Ваксината ще се съхранява на температура минус 75 градуса. След изваждане от фризера трайността ѝ е пет дни при температура от 2 до 5 градуса, припомни министър Ангелов. 

Няма забавяне на трансфери към НЗОК, а има дефицит, който се дължи на несъбрани постъпления в бюджета на НЗОК, каза още министър Ангелов и припомни, че Министерският съвет реши да одобри допълнителни средства по бюджета на Министерството на здравеопазването, за да се компенсира тази липса. Дефицитът, по думите на министър Ангелов, няма да има никакви последствия за партньорите на НЗОК. 

По отношение неизплатените суми от 1000 лева за личните лекари, министърът коментира, че проблемите са породени от бюджетна процедура и се очаква да бъдат решени още днес.

„В момента в нашата страна 14-дневната заболеваемост е 554 на 100 000 души население. България е нарежда на 9-о място сред държавите от ЕС и Европейското икономическо пространство. По този показател България е на 3-то място на Балканския полуостров. По отношение на 14-дневната смъртност България е с показател 27,5 на 100 000 население – на 2-ро място в ЕС и Европейското икономическо пространство", съобщи проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб по-рано през деня на редовния брифинг за разпространението на коронавируса. „През последните 10 дни се наблюдава слаба, крехка тенденция за намаляване на общия брой на случаите, което в никаква степен не бива да намали нашата бдителност и да направи така, че нещата да тръгнат в обратна посока", допълни той. 

Присъединяването на страната ни към споразумението между Европейската комисия и производителите на ваксините гарантира достъп до договорените количества, които общо са близо 2 милиарда, и за България има гаранция, че ще получи заявените", каза на брифинга директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. По думите му до този момент няма информация за забавяне на доставките, но те са свързани с издаването на разрешенията за употреба. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: