Борисов: В пандемията подкрепихме бизнеса с близо 2 милиарда лева

Борисов: В пандемията подкрепихме бизнеса с близо 2 милиарда лева Снимка: МС

„Подкрепихме бизнеса в пандемията с близо 2 милиарда лева през Министерството на икономиката и Министерството на труда и социалната политика. Изплащането на средствата по антикризисните мерки ще продължи и през април, и през май.“ 

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на извънредното правителствено заседание.

Премиерът Борисов отбеляза изключително добрата работа на Националната агенция за приходите, през която във времето на пандемията от COVID-19 бяха изплатени над 75 млн. лева на близо 7000 фирми от затворените сектори, заради противоепидемичните мерки. 

В хода на заседанието министърът на икономиката Лъчезар Борисов докладва на премиера за обхвата и ефекта от противоепидемичните мерки у нас. Министърът уточни, че от изплатените досега към бизнеса близо 2 млрд. лева над 750 млн. лева са по линия на Министерството на икономиката чрез 10 различни разработени механизми, а през МТСП – над 1,1 млрд. лева.

По отношение на действащата съвместна процедура с НАП в ход е втората фаза на програмата за подкрепа с оборотен капитал. До момента НАП е разплатила над 75 млн. лева на близо 7000 фирми, като 70% от тези средства или над 50 млн. лева са стигнали специално до ресторантьорския бранш“, акцентира министърът на икономиката. Лъчезар Борисов подчерта, че извън тази помощ по останалите мерки до ресторантьорския бранш са стигнали над 20 млн. лева по процедурата за микропредприятия и още толкова средства ще бъдат осигурени и по процедурата за средни предприятия. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: