Защо протестират европейските фермери

Защо протестират европейските фермери Снимка: marketplace.org

След демонстрациите във Франция, Белгия, Германия, Гърция и др. швейцарските фермери също изкараха тракторите си по улиците на Базел и Женева през уикенда

Безсрочни протестни действия обявиха и българските зърнопроизводители. Селскостопанската протестна вълна в Европа стана повод за дискусии относно развитието на селското стопанство на стария континент и мястото му в националните икономики, коментира swissinfo.ch.

В Швейцария и Германия селското стопанство допринася с по-малко от 1% към БВП. През 2022 г. двете страни са внесли храни на по-висока стойност, отколкото са изнесли. От друга страна в Италия, Франция, Полша и Испания приносът на селското стопанство към БВП надхвърля 2% от БВП.

Същевременно швейцарските фермери „са значително по-добре подкрепени, отколкото в страните от ЕС“ с „по-високи директни плащания“ и „по-силна митническа защита“, посочи в неделната си програма швейцарската телевизия RTS. Правителството на Швейцария активно подкрепя селското стопанство чрез субсидии и политики, които насърчават устойчиви земеделски практики и поддържат запазването на природата, предоставяйки на фермерите редица други предимства, включително в областта на данъчното облагане. 

След федералните избори през октомври миналата година селскостопанският сектор вече е представен в швейцарския парламент с 20% от депутатите, вместо с 12%, както беше в предишния парламентарен състав. Предвид всичко това, изглежда швейцарските фермери се радват на сравнително по-високо ниво на защита и в сферата на политиката, отколкото европейските им колеги.

Проблемите им обаче не са по-различни от тези в цяла Европа. Наред със субсидирането и митническата защита, част от тях са глобализираните хранителни системи, които са концентрирали властта си в големите супермаркети и контролират както достъпа до пазара, така и до потребителя. 

Друг аспект на проблема са селскостопанските политики, които се провеждат на континента от началото на века. Според швейцарски изследвания, в този процес земеделските стопани са били принизени до обикновени изпълнители на решения, с огромен акцент върху задълженията им към опазване на природната среда, което е и основа за конфликтите между политическите ръководства на страните и фермерите. 

„Смисълът на устойчивото селскостопанско производство е напълно забравен и сведен само до отмятане на квадратчета по формулярите”, казват от изследователския център CEDD-Agro-Eco-Clim, фокусиран върху устойчиви агроекологични системи. Експертите обаче подчертават, че след като фермерите протестират дори в Швейцария, „значи в котела ври и кипи”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: