Актуална информация за епидемичната обстановка на 23.03.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 23.03.2021 г. Снимка: pixabay

Обобщение на събитията от деня

У нас:

България е на първо място в Европа и на второ в света по процент смъртни случаи сред заразените с COVID-19. Това сочат данни на университета „Джонс Хопкинс".

Със заповед на РЗИ в Ловеч се увеличава с 20% броят на леглата за лечение на пациенти с коронавирус в областните болници и с 40% тези в интензивните отделения. Така леглата за лечение на пациенти с коронавирус в болниците стават 253, а 10 от тях са в интензивните отделения, по думите на директора на Регионалната здравна инспекция в Ловеч д-р Анета Винева.

Данните за България:

4467 са положителните проби за COVID-19 за последното денонощие при направени 18 808 теста, съобщи Единният информационен център. 
58 671 са активните случаи в момента, от тях 8689 се лекуват в болнични условия, а 691 пациенти са в интензивни отделения.
Излекувани са 2260 души за последното денонощие.

За последните 24 часа са починали 169 души с усложнения от COVID-19.

Ваксинирани са 7465 души за денонощието, общо ваксинираните у нас са 376 370 от началото на кампанията на 27 декември 2020 г. С две дози са 73 853 души.

По света:

Директорът на Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) Емер Кук заяви пред комисията на Европейския парламент по здравеопазване, че връзката между образуването на съсиреци и ваксината на „АстраЗенека" не може да бъде напълно отхвърлена.
Проверката на въздействията от ваксината продължава. ЕАЛ също така оценява и три обещаващи лекарства срещу коронавируса. Освен това предстои представители на ЕС да извършат проверка на руски завод за производство на ваксината „Спутник". 

Над една трета от населението на Кипър ще получи поне по една доза ваксина до месец май. Страната се нарежда на 5-о място в Европа по обхват на ваксинацията, според данните на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията. Същевременно държи и първото място в Европа по извършени тестове спрямо броя на населението - 36 000 теста на 100 000 жители в периода 15-21 март. 

Испания увеличи до 65 години възрастта на хората, които могат да се ваксинират срещу COVID-19 с „АстраЗенека“. Досега тази ваксина се прилагаше на лица между 18 и 55 години.

Дания облекчава ограниченията, като ще позволи на фризьорските салони, спа центровете и други услуги да започнат отново работа от 6 април. Много от планираните схеми за облекчение зависят от въведения коронапаспорт, който показва дали притежателят му е ваксиниран, дали е прекарал COVID-19 или си е правил тест през последните 72 часа. 

Германия удължава сегашните строги мерки до 18 април, призовавайки гражданите да останат по домовете си през петте дни около великденските празници. От 1 до 5 април ще бъдат затворени всички магазини, а тези, продаващи хранителни стоки, ще имат право да отворят на 3 април.

В Света гора ваксинират монасите. 120 дози от ваксината на Пфайзер-Байонтех вече са поставени, а през април се очаква доставката на още дози.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: