Почина обичаната актриса Татяна Лолова

Почина обичаната актриса Татяна Лолова

На 87 години след тежко боледуване ни напусна Татяна Лолова, съобщава БНТ. Актрисата е издъхнала в „Пирогов" тази нощ. През последните дни тя е била настанена в болницата, където е била лекувана от COVID-19. 

С огромния си импровизаторски талант и актьорски диапазон Татяна Лолова завладя сърцата на не едно поколение от сцената, от малкия екран и с комедийните си роли в любими български кинофилми. 

Актрисата е родена на 10 февруари 1934 г. в София. Лолова завършва актьорско майсторство през 1955 г. в класа на професор Стефан Сърчаджиев. Следва заедно с Ицхак Финци, Григор Вачков, Никола Анастасов и други забележителни актьори. Сред най-запомнящите се роли на Лолова в киното са във филмите „Топло", „Опасен чар", „Сиромашко лято", „Бон шанс, инспекторе". Една от последните ѝ големи театрални роли бе в постановката на режисьора Стилиян Петров по мотиви на Маргьорит Дюрас - „Корабът нощ" в Театър Азарян, НДК. Представлението за първи път събра заедно на една сцена големите български актриси Татяна Лолова, Цветана Манева, Пламена Гетова и Петя Силянова. 

Автобиографичната ѝ книга „1/2 живот“, която излезе през 2007г., е претърпяла осем издания досега, като е допълвана многократно.  

„Татяна Лолова беше силно притеснена от пандемията и много се пазеше. Държеше всички на една ръка разстояние и дори не искаше да участва в груповите снимки", споделят спомените си Сашо Кадиев и Деси Стоянова в ефира на btv. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: