Няма да бъдат затваряни задлъжнелите театри, обяви министърът на културата

Няма да бъдат затваряни задлъжнелите театри, обяви министърът на културата Снимка: кадър NOVA

Сформирана е инициативна група, която да определи проблемите на българския театър и да предложи решение

Служебният министър на културата Велислав Минеков заяви, че няма да нарежда затварянето на театри и опери, натрупали големи задължения. Той каза още, че изказването му отпреди дни е целяло да привлече внимание към проблема. Като резултат е била проведена работна среща с ръководителите на драматични и оперни театри от цялата страна и е била сформирана инициативна група, която да определи проблемите и приоритетите на българския театър, както и да разработи план за изход от кризисната ситуация. 

Минеков предложи на театралните директори срещите им да продължат до края на мандата му, по възможност всяка седмица, за да подобрят работата в сектора. 

Трябва да се случи нещо. Ако не се събираме, нищо няма да се случи", допълни още той. 

Преди дни в интервю за Нова телевизия Минеков заяви, че само за тази година от сценични изкуства загубите са 20 млн. лева. „Загубите от няколко пера в работата на министерството са над 100 милиона лева. Партийните министри са се съобразявали с изборите, които предстоят. Всички за последните 30 години. Когато са виждали загуби, не са действали. Държавата ги е изплащала. В момента това е сервирано пред мен в министерството. Загуби, които са предизвиквали нова вълна от загуби. Решението е да спра предприятията, да ги нарека така, които носят загуба", каза още той. Министърът пое ангажимент да дава пресконференция всяка седмица и да отчита какво е свършил. 

Междувременно в свое разследване „Свободна Европа" разказва за финансиране от бюджета в размер на 37 000 лева, получено от бившия депутат от ГЕРБ Калин Вельов през 2020 г. Разследването е на база документи от две програми на Министерството на културата - „Разпространение на готов сценичен продукт в областта на театралното, музикалното или танцовото изкуство" и „Финансова подкрепа на проекти за създаване на произведения, събития, концерти и спектакли в областта на музикалното изкуство". Потърсен за коментар от медията, Калин Вельов е заявил, че не вижда нищо нередно в случилото се. От своя страна бившият министър на културата Боил Банов е отказал да коментира случая. 


 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: