Кои са носителите на награда „Икар“ за 2021 г.

Кои са носителите на награда „Икар“ за 2021 г.

Посмъртно за цялостен принос гилдията отличи Татяна Лолова

47-ата церемония по връчването на наградите на Съюза на артистите премина под знака на 100-годишния юбилей на организацията. Посмъртно за цялостен принос гилдията отличи Татяна Лолова, а наградата „За чест и достойнство“ беше присъдена на актьора Любомир Бъчваров. Той научава, че ще получи „Икар" за чест и достойнство, докато е в интензивно отделение и се бори с COVID-19. Между живота и смъртта наградата се оказва лекарство за него. Носител на наградата за водеща мъжка роля тази година е Валери Йорданов за Рамадан Дервишов в спектакъла „Караконджул" на Народния театър „Иван Вазов“ по „Дервишово семе” от Николай Хайтов. Ирини Жамбонас спечели „Икар" за водеща женска роля за участието си в постановката „Кой се бои от Вирджиния Улф“ в Малък градския театър „Зад канала“. И двамата посветиха наградите на покойните си учители - Филип Трифонов и Иван Налбантов.   

Наградата за дебют получи Поля Йорданова за ролята на Наташа в „Мечтата на Наташа“ от Ярослава Пулинович, постановка на Драматичен театър „Рачо Стоянов” – Габрово.  

За поддържаща роля бяха отличени Александър Тонев за Санчо Панса в „Дон Кихот“ и Радена Вълканова за ролята ѝ в „Капитал(на) грешка“ по Йодьон фон Хорват, реж. Иван Пантелеев. 

За най-добър спектакъл беше отличен „Боклук“ от Елена Телбис в Театър 199, с режисьор Ивайло Христов. Спектакълът получи и наградата за най-добър драматургичен текст. 

Диана Добрева получи „Икар“ за режисурата на спектакъла „Синът“ от Флориан Зелер на сцената на Народен театър „Иван Вазов”. 

Гилдията на музикалните артисти присъди „Икар“ за изключителен принос към музиката на Михаил Белчев.  

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: