Ще протестират ли представителите на филмовата индустрия?

Ще протестират ли представителите на филмовата индустрия?

Филмовата общност има сериозни критики към проекта за промени в Закона за киното

Представителите на филмовата индустрия настояват промените в Закона за киното да бъдат оттеглени, съобщава БНР. Срещу поправките преди дни беше изпратено отворено писмо от Съюза на филмовите дейци, Българската асоциация на кинорежисьорите, Асоциацията на българските оператори, Асоциацията на филмовите продуценти и други организации. 

Скандалът се разгоря миналата седмица, когато стана ясно, че между първо и второ четене в парламента са внесени поправки, които предвиждат за държавна помощ да могат да кандидатстват продуценти, които са сключили договор с голям доставчик на медийни услуги с 1 милион активни потребители или с най-малко 10% средногодишен аудиторен дял в праймтайм. Според част от филмовата индустрия, така парите за кино ще отидат в големите телевизии, където има комерсиално производство на сериали. Неоправдано се ограничава достъпът до държавни помощи на малките независими продуценти на български филми, смятат кинодейците. 

Милко Лазаров, председател на Съюза на българските филмови дейци, заяви пред БНР: "По инициатива на Съюза на филмовите дейци този въпрос беше поставен на всички асоциации във филмовата индустрия, подписали отвореното писмо и ще имаме отговор каква стъпка да предприемем, понеже ситуацията беше много комплицирана и деликатна. Ние не воюваме, ние отстояваме правата на филмовото изкуство. А текстът, който се внася между първо и второ четене в Народното събрание, далеч надхвърля обхвата на философията на закона, който беше приет на първо четене. Изведнъж драматично законът се обръща с главата надолу в последния момент". 

"Филмовите дейци и лично аз съм за изтегляне на закона и спиране на поправките между двете четения. Протестни действия биха били следваща стъпка, ако не бъдем чути, както не бяхме чути за първото ни становище. Това обаче предстои да бъде обсъдено с всички филмови организации, които са пописали писмото", каза пред Mediapool Диана Андреева от Обсерваторията по икономика на културата, която е сред подписалите писмото. 

Подобна позиция изрази и председателят на Асоциацията на филмовите продуценти Галина Тонева, която определи поправките като лобистки. "Държавната помощ би трябвало да идва там, където пазарът не функционира. Не сме против стимулите и финансирането на телевизионни сериали, но това не може да бъде за сметка на българското кино, което и без това е хронично недофинансирано", каза Тонева. 
"Готови са всички хора да протестират, но е малко сложно в тази пандемична обстановка", добави тя.  

Днес, 1 февруари, се очаква да стане ясно дали и по какъв начин ще протестират представителите на филмовата индустрия, които искат промените в Закона за киното да бъдат оттеглени. Филмовата общност има сериозни критики не само към конкретните предложения за промени, внесени  между двете четения, но и към самия законопрокт. Затова и настоява той да бъде изтеглен. Липсата на проведено обществено обсъждане на предлаганите значителни законодателни промени, които фундаментално изменят философията на сега действащия ЗФИ, представлява грубо нарушение на законодателната процедура, отбелязват в отвореното си писмо от Съюза на българските филмови дейци.  
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: