Как се създават пъзелите и за какво са полезни те

Как се създават пъзелите и за какво са полезни те Снимка: lifeglobe.net

Създаването на нов пъзел може да отнеме около година

Пъзелите могат да бъдат с различна форми и размери. Изображението може да изглежда като красив пейзаж, познат хоризонт или даже като космическо пространство, пише интернет порталът lifeglobe.net.

Пъзелите се продават в кутии с цифри - 300, 500, 1000 или дори 2500. В зависимост от броя на частите и сложността на картината сглобяването на някои пъзели може да се превърне в изключително трудна задача.

Тези „главоблъсканици" съществуват още от 1760 г. Днес обаче процесът на създаване на пъзелите леко се е изменил.

Преди десетилетия хората са изготвяли пъзелите на ръка. Използвали ръчни фрези (трион с лък), за да изрежат всеки детайл от дърво или картон. Някои производители на пъзели правят това и днес, но много по-рядко. Вместо това повечето пъзели се произвеждат серийно.

Как точно се създават съвременните пъзели? Всичко започва с избора на правилното изображение. Не всяко красиво произведение на изкуството е подходящо за пъзел. Най-популярните пъзели често са пълни с детайли. В края на краищата това ги прави малко по-лесно управляеми - представете си, че работите върху пъзел, състоящ се само от един цвят или рисунка!

След избора изображението се отпечатва върху специална хартия и се залепва върху картон. След това се оставя да изсъхне, преди да премине през машината за рязане. Можете да си я представите като форма за печене на бисквитки, която разделя пъзела на много части. Дизайнът на щанцоващата преса е уникален за всеки пъзел и често се изготвя на ръка. Производството на това оборудване може да отнеме до четири седмици.

След като парчетата от пъзела са нарязани, те преминават през машина, която ги разделя. И накрая, те са опаковани и готови за продажба. Като цяло създаването на нов пъзел може да отнеме около година.

Освен за забавление, пъзелите са полезни и за мозъка. Експертите казват, че реденето на пъзел има същия ефект като опита за отгатване на гатанка. Процесът може да стимулира различни области на мозъка. Работата над пъзела също така може да намали стреса. И, разбира се, винаги е приятно да поставите последния детайл на правилното място, усещайки вкуса на победата.

Може би затова пъзелите изглеждат като един непресъхващ източник на забавление. Въпреки че съществуват от стотици години, по време на Голямата депресия продажбите на пъзели се увеличават драстично, защото предлагат на хората достъпен начин да се позабавляват. Почти век по-късно много хора отново решават загадките, когато остават вкъщи по време на пандемията от COVID-19. Подреждането на пъзел може да осигури многочасова активност.

Вие някога редили ли сте пъзел? Това може да бъде забавен начин да прекарате времето си със семейството или приятелите. Независимо от предпочитанията, за всеки може да се намери подходящ пъзел.

 

 

 

 

 

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: