За първи път в света: Жена роди бебе с антитела срещу COVID-19

За първи път в света: Жена роди бебе с антитела срещу COVID-19

Майката доказано не била носител на коронавирус, ваксинирана е три седмици преди раждането

В САЩ ваксинирана срещу коронавирусна инфекция по време на бременността жена роди момченце с антитела срещу COVID-19. Двама педиатри от Бока Ратон, щата Флорида, коментират, че това е първият подобен случай в света, съобщава вестник Evening Standard. 

В съобщението се отбелязва, че тези изводи са публикувани в предварителен доклад, който още не е преминал през експертна оценка. Лекарите Пол Гилбърт и Чад Рудник уточняват, че жената, която е медицински работник, е получила една доза ваксина Moderna три седмици преди появата на детето на бял свят. 

Медиците решили да се възползват от този случай, за да изяснят, могат ли антитела да се предават от майка на дете. Веднага след раждането те взели кръв за анализ от пъпната връв и открили у младенеца антитела, които са могли да попаднат в него единствено от майката.

Лекарите отбелязват, че антителата са изградени изключително в резултат на ваксинирането, тъй като анализите на майката за коронавирус, които били направени още преди раждането, били отрицателни. 

Педиатрите се надяват, че това тяхно откритие ще даде повод за по-нататъшно проучване на предимствата на ваксинацията на майките, която може да осигури на новородените защита от коронавирусна инфекция
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: